Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Chladné ráno s hmlami sa zmení na ešte letné počasie

Dnešná pranostika hovorí: Ľan siaty na Helenu máva dlhé vlasy. Práve Helenky a Elenky majú sviatok. Čaká nás jasné počasie, popoludní aj prehánky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Chladné ráno s hmlami sa zmení na ešte letné počasie
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polooblačno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 25 až 27 st.

Stred: Jasno až polooblačno, zrána miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní polooblačno až oblačno a miestami dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 23 až 27 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý premenlivý vietor.

Východ: Jasno až polooblačno, zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní miestami polooblačno až oblačno a ojedinele dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 21 až 26 st. Slabý premenlivý vietor.

Meniny majú Elena a Helena

Ženské meno Elena je odvodené od mena Helena. Meno Helena má grécky pôvod a v preklade znamená „svetlo“. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia iba vo vlastnom svete. Tieto dievčatá a dámy majú citlivú povahu a veľmi ťažko odpúšťajú.

Až na výnimky sa v aktivite nepretrhnú, pretože si myslia, že dôležitejšia je ich prítomnosť ako činnosť. Sú zjavne spoločenské a niekedy rozmarné. Eleny a Heleny majú výborné organizačné schopnosti.

Stalo sa doma

1899 – Americkí Slováci na čele so Štefanom Furdekom a Petrom V. Rovniankom založili v Pittsburghu Národný výbor, prvý americko-slovenský ústredný orgán.

Stalo sa vo svete

1227 – Zomrel mongolský chán a veľký dobyvateľ DŽINGISCHÁN. Narodil sa, uvádzajú sa tri roky 1155, 1160, alebo 1162.

1868 – Francúzsky astronóm Pierre Jules César Janssen objavil hélium.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári spomíname na „hriešneho“ herca, ktorý sa narodil 18. augusta 1952 – Patrick Schwayze, spevák a tanečník. Známym sa stal vďaka filmu Dirty Dancing režiséra Emile Ardolina z roku 1987, v ktorom hral hlavnú úlohu po boku Jennifer Gray.

Spieva v ňom pieseň She's Like The Wind, ktorá sa stala hitom. Hral vo viac ako troch desiatkach filmov, medzi nimi Ghost (1990), Point Break (1991) a To Wrong Foo, Thanks For Everything Julie Newmar (1995), v ktorých bol nominovaný na cenu zlatý glóbus. Patrick zomrel 14. septembra 2009 v Los Angeles vo veku 57 rokov.

Ilustračné foto, TASR

Patrik Schwayze
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM