Rastislav Búgel Iné športy

Radosť a spolupráca psovoda so svojim zverencom: Agility je športom pre každého!

V Nitre máme niekoľko športových družstiev, ktoré možno nestoja na prvých miestach diváckeho záujmu, pritom však vykazujú značné úspechy. Jedným z nich je aj Agility klub Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Radosť a spolupráca psovoda so svojim zverencom: Agility je športom pre každého!
Zdroj: Dnes24.sk

Všade navôkol behajú majitelia so svojimi psami. Dvojice sa tešia z pohybu a spoločne vyvíjanej aktivity. Vitajte na Nitrianskom kynologickom cvičisku, pôsobisku Agility klubu Nitra. „Agility je kynologický šport, pri ktorom pes za pomoci psovoda prekonáva prekážky na parkúre, v poradí určenom rozhodcom. Vyhráva tím bez trestných bodov a v najlepšom čase,“ informuje predsedníčka AK Nitra Miriama Antalová. Agility sa delí na tri kategórie podľa výšky psíka (small – medium – large) a ďalej na výkonnostné kategórie (A1 začiatočníci, A2 pokročilí, A3 najlepšie tímy).

Raketový vzostup

Agility ako šport vzniklo v roku 1977 v Anglicku. Prvá súťaž prebehla 10.2.1978. Ľudia ho prijali s nadšením. V roku 1980 sa konali prvé oficiálne skúšky agility. V priebehu desiatich rokov sa rozšírilo po všetkých kontinentoch. V roku 1996 sa v Švajčiarsku konali prvé Majstrovstvá sveta. V Nitre vznikol agility klub v roku 1998 a patrí medzi najstaršie na našom území. „Za 15 rokov pôsobenia máme za sebou množstvo úspechov, dnes máme asi 20 stálych členov a množstvo začiatočníkov,“ informuje Antalová.

Úspešné pôsobenie

Nitriansky Agility klub sa môže pochváliť množstvom významných úspechov. Spomenúť by sme mali 3. miesto na Europen Open M. Bystrička 2002, každoročné pôsobenie na Majstrovstvách Európy, pravidelná účasť na kvalifikácii Majstrovstiev sveta a množstvo iných. „Máme v klube majstrov a vicemajstrov Slovenska, majstrov SR v družstvách, juniorských majstrov Slovenska, niektorí naši reprezentanti sa umiestňujú na popredných priečkach v hodnotení agility tím roka,“ prezrádza predsedníčka klubu Miriama Antalová.

Bohatá činnosť klubu

„K najväčším úspechom avšak patrí ten najčerstvejší. Simona Šinová a šeltia Bellonka sa stali v júli vo Švajčiarsku II. Vicemajstrom Európy,“ dodala Antalová. Okrem podobných účastí na súťažných podujatiach klub vykazuje aj ďalšiu činnosť. Agility klub Nitra dlhodobo býva súčasťou sprievodných programov, ukážok pre deti z materských a základných škôl, organizovanie medzinárodné preteky, semináre s úspešnými psovodmi a iné. Klub sa okrem iného venuje aj mládeži a základnej socializácii psov.

Pridajte sa

Ako nám prezradila predsedníčka klubu Antalová, agility je energickým športom, ktorého základom je dobrý vzťah medzi psovodom a psíkom. „Tréning prebieha nenásilnou formou a naše psíky agility milujú. Môže to byť relax, hobby ale aj ´profesionálny´ šport,“ vysvetľuje Antalová. Agility sa môže venovať každý. Krížence, psy s PP aj bez, agility je športom bez obmedzení. „Trénujeme v parku za hydrocentrálou a radi privítame každého nového záujemcu o tento krásny šport,“ pozíva za celý Agility klub Nitra predsedníčka Miriama Antalová.

Foto: AK Nitra

Agility klub Nitra 2013
22
Galéria
Agility klub Nitra 2013
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM