Rastislav Búgel Samospráva

Radnica sa pripravuje na zaujímavú spoluprácu: V hre je partnerstvo s kórejským mestom!

Radnica sa chystá na zaujímavú spoluprácu. Nitra zvažuje nadviazanie partnerstva s mestom Gyeongju v Kórejskej republike.

Ilustračný obrázok k článku Radnica sa pripravuje na zaujímavú spoluprácu: V hre je partnerstvo s kórejským mestom!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala radnica, o spoluprácu prejavili záujem predstavitelia kórejského mesta prostredníctvom slovenského veľvyslanca v Kórejskej republike Dušana Bellu ešte v roku 2010. V auguste 2012 navštívila Nitru delegácia Gyeongju pod vedením prednostu mestského úradu Kim Sang-gu a poslanca Choi Sang-sika.

Pozval ich na šampionát

„Delegácia odporučila primátorovi Choi Yangsikovi prizvať mesto Nitra za partnerské mesto. Ten tu bol na návšteve spolu s manželkou a vedúcimi mestských organizácií v apríli 2013. Primátor Gyeongju následne pozval tím futbalistov do 12 rokov spolu s vedením mesta Nitra na medzinárodný šampionát vo futbale v Kórei, ktorý sa konal v auguste 2013,“ informovala referentka pre partnerské mestá na mestskom úrade Katarína Čepeláková.

Rozhodnú poslanci

O podpísaní dohody o spolupráci s kórejským mestom budú rozhodovať nitrianski mestskí poslanci na svojom mimoriadnom rokovaní v utorok 28. januára. Členovia Komisie pre kultúru, cestovný ruch a zahraničné vzťahy zastupiteľstvu odporučili dohodu schváliť. Okrem iného aj pre viacero spoločných čŕt, ktoré obe mestá majú. „V období, keď bola Nitra sídlom Veľkej Moravy a zažívala najväčší rozkvet, bolo Gyeongju sídlom a taktiež politickým a kultúrnym centrom kráľovstva Silla. Z tohto obdobia pochádza viacero kultúrnych pamiatok, ktoré sú dnes zapísané do zoznamu UNESCO. V súčasnosti je mesto Gyeongju kultúrnym centrom Kórejskej republiky s dvoma univerzitami a mnohými múzeami. Možnosti spolupráce sú v oblasti vzdelávania, histórie, archeológie, výskumnej činnosti, múzejníctva, kultúry, obchodu, investícií, športu a cestovného ruchu,“ skonštatovala Čepeláková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM