Monika Földešiová Rôzne

Radnica rozpredáva Kupeckú ulicu

Mesto Nitra opäť potrebuje naplniť svoju pokladňu. Po predaji predchádzajúcich nebytových priestorov v posledných rokoch pristupuje k vypísaniu ďalších obchodno-verejných súťaží. Opäť na Kupeckej.

Mestskí poslanci na svojom poslednom zasadnutí odsúhlasili zámer a podmienky pre súťaže na odpredaj historických budov v centrálnej mestskej zóne, ktoré sú súčasťou mestského majetku. Tentokrát ide o nehnuteľnosti na Kupeckej 12 a Kupeckej 7.// „Jedná sa o pôvodnú dvojpodlažnú stavbu pochádzajúcu z roku 1890 s čiastočným podpivničením pôvodného obytného domu. V súčasnej dobe je táto stavba užívaná ako nebytový objekt „Umelecká beseda mesta Nitry“ s obchodnými priestormi na prízemí, reštauračným zariadením v suteréne, so sociálnymi a administratívnymi priestormi na prvom a na druhom poschodí novovybudovaného ľavého krídla vo dvore,“// píše sa v už schválenom materiáli o objekte vchodu č. 7. Momentálne sú v budove štyria nájomcovia, dvaja z nich majú predkúpne právo. Nakoľko však ani jeden z nich neprejavil záujem, víťaz obchodno-verejnej súťaže odkúpi predmetnú nehnuteľnosť aj s týmito dvoma nájomcami. Cena tejto nehnuteľnosti bola znalcom stanovená na 1.166.297,78 e­ura. Minimálna predajná cena dvojpodlažnej budovy na Kupeckej 7 je 1.198.351,71 e­ura.

Druhou ponúkanou nehnuteľnosťou je trojpodlažná budova na Kupeckej 12, ktorej polovicu okrem mesta vlastní aj jeden spoluvlastník. Nájomca prevádzkuje v tomto objekte The Irish Times Pub a kancelárske a iné priestory. Ako uvádza materiál, spoluvlastník súhlasil s tým, aby sa nehnuteľnosť odpredala vcelku. Jej cena je podľa znaleckého posudku 398.256,81 eura, minimálna kúpna suma je 403.638,25 eura.

V minulých rokoch už magistrát pristúpil k odpredaniu nehnuteľností na Kupeckej ulici.// „Za objekt s narušenou statikou s popisným číslom 10 získalo do pokladnice 139.400 eur. Za zrekonštruovaný dom na Kupeckej 16 zasa zinkasovala radnica 513.882 eur a budovu pre nízkoprahovú nocľaháreň,“// informuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Okrem nich bola v máji minulého roka ponúknutá na odpredaj aj nehnuteľnosť na Kupeckej 14.// „Predaj pozemkov víťazovi obchodno-verejnej súťaže bol schválený spoločnosti Ing. Aladár Horváth Xedox za celkovú cenu 47.066,40 € vrátane DPH. Kúpna zmluva bola uzavretá v októbri 2011,“// uviedol pre náš portál prednosta Mestského úradu Igor Kršiak.

Proti predaju mestského majetku svojho času úpenlivo vystupovali vtedajší poslanci nitrianskeho zastupiteľstva Ferdinand Vítek a Ján Kovarčík. Podľa Víteka nebola cena za objekt na Kupeckej 14 dostatočne vysoká, Kovarčík zasa nesúhlasil s odpredajom ako takým. „Okrádame budúce generácie. Mesto by malo svoj majetok zveľaďovať a nie predávať. Ak bude mesto takýmto tempom pokračovať v rozpredávaní, nezostane mu vôbec nič,“ vyjadril ešte v roku 2010 svoje obavy teraz už bývalý poslanec.

Súvisiaci článok: [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.56340_Mes­to-zaceluje-diery-v-rozpocte]Mesto zaceluje diery v rozpočte[/link]

Kupecka
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM