Monika Földešiová Rôzne

Radnica chybila pri vymáhaní pohľadávok

Magistrát pravidelne v súčinnosti s mestskou políciou vykonáva monitoring neoprávneného parkovania vrakov a nepojazdných áut na území nášho mesta, pri čom má právo vymáhať od ich majiteľov pokuty. Kvôli akejsi nedbanlivosti niektorých pracovníkov rad

Aj pracovníci magistrátu občas neplnia svoje povinnosti tak, ako majú. Zistil to Útvar hl. kontrolóra MsÚ Nitra, ktorý zmonitoroval postup riešenia neoprávneného parkovania vrakov a nepojazdných áut na území mesta v zmysle VZN č. 4/2009 o parkovaní na území mesta Nitry. Podľa tejto VZN vykonáva prvotnú kontrolu mestská polícia – vyzve majiteľa, aby do 7 dní vrak z obsadeného parkovacieho miesta odtiahol. Ak tak majiteľ vozidla nevykoná, postúpený bude mestskému úradu, kde príslušný referát dopravy majiteľa vyzve opätovne a vydá mu do 30 dní platobný výmer za neoprávnené parkovanie. //„Pracovníčka, ktorá mala tento postup na starosti, neuplatnila požiadavky na spoplatnenie v spomínanej lehote. Dostala preto napomenutie s tým, že sa sprísni kontrola postupnosti,“ //informoval na tlačovej besede primátor Nitry Jozef Dvonč.

V správe, ktorú predložil útvar hl. architekta, sa spomenuli aj ďalšie nedostatky kontroly. „Platobné výmery neboli vystavené vo všetkých prípadoch a vystavené platobné výmery neboli odstúpené k ich zúčtovaniu a následne ani k vymáhaniu úhrad na príslušné útvary mesta, čím došlo k porušeniu zákona o účtovníctve,“ píše sa v materiáli z posledného zasadnutia mestských poslancov.

Zodpovední zamestnanci referátu dopravy a cestného hospodárstva boli preto vyzvaní, aby okamžite vykonali kontroly skutkového stavu vrakov a nepojazdných vozidiel, bezodkladne odovzdali agendu platobných výmerov po splatnosti na vymáhanie a upozorňovali na včasné vydávanie platobných výmerov. Individuálna zodpovednosť vyvodená nebola, nakoľko zistené nedostatky nemajú finančný dopad na rozpočet mesta.

Dopad na rozpočet možno nemajú, určite sú však nemalou položkou mestskej pokladnice. Za rok 2010 bolo totižto vystavených 14 platobných výmerov vo výške** 28.014.48,– €**, pri čom v roku 2010 bolo Mestskou políciou evidovaných 212 dlhodobo nepojazdných vozidiel. V tomto roku ich je zatiaľ 92. Sadzba dane za užívanie verejného priestranstva pre vozidlo vyradené z cestnej premávky je pri tom vo výške 1.00 €/m2/deň. „Ak sa nám podarí znížiť počet vrakov v Nitre, je to dobrý výsledok, nakoľko sa nám tým uvoľňujú ďalšie a ďalšie parkovacie miesta,“ uzavrel Dvonč.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM