Monika Földešiová Rôzne

R1: Zelená chodcom, červená vodičom

Po novovybudovanej rýchlostnej ceste R1 sa včera pri Nitre mohli prvý raz prejsť ľudia. Mnohí prišli na korčuliach a bicykloch. Pre autá však zostane 46-kilometrový úsek medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami uzavretý ešte mesiac.

(WEBNOVINY) – Návštevníci sa mohli dozvedieť viac o projekte rýchlostnej cesty s názvom PR1BINA, či pozrieť si stavebné mechanizmy. O zábavu sa až večera starali folklórne skupiny, Vidiek, Marián Čekovský či Zdenka Predná. Prítimných roztancoval L nechýba program pre deti a občerstvenie zadarmo.

Ďakovné podujatie pre verejnosť a všetkých, ktorí sa podieľali na výstavbe cesty R1, zorganizoval koncesionár stavby Granvia. Pre autá zostane 46-kilometrový úsek medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami uzavretý ešte mesiac. Cesta je pritom hotová a pripravená na užívanie. Granvia však neodovzdala ministerstvu dopravy načas potrebnú dokumentáciu. Cestu mala podľa zmluvy odovzdať do predčasného užívania 28. septembra. Mesiac zdržania ju bude stáť približne osem miliónov eur. Výstavba úseku trvala dva roky a stála 800 miliónov eur.

„Konečne je to už hotové, ale je to päť minút po dvanástej, lebo ja som z Tesárskych Mlyňan a nehody tam bývali teda riadne,“ povedal Milan Solčiansky, ktorý sa prišiel previezť po R1 na bicykli. Od novej cesty očakáva, že odľahčí dopravnú situáciu na zlatomoravskej „ceste smrti“. Odbudne podľa neho aj hluku, pretože väčšia časť dopravy sa presmeruje na R1, kde sú protihlukové steny. Ako ďalej dodal, zároveň ho mrzí, že pre autá cestu otvoria až o mesiac. //„To je trošku také čudné, by som povedal, lebo však je to škoda, že mesiac bude cesta nevyužívaná,“ //skonštatoval.

Zlepšenie dopravnej situácie si od R1 sľubuje aj Marta Ivančíková z mestskej časti Nitry Dražovce. Novú cestu si prišla obhliadnuť s celou rodinou, vybavili sa kolobežkou, bicyklom aj korčuľami. „Je to veľmi pekne urobené. Dúfam, že cesta odľahčí hlavne stred Nitry, pretože všetko od Bratislavy ide cez mesto,“ povedala. Cestu by podľa nej pre chodcov, cyklistov a korčuliarov mohli otvoriť aj častejšie.

foto: Nitra24 video: v priebehu dňa

R1: Zelená chodcom, červená vodičom
1
Galéria
R1-tka
55
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM