Monika Földešiová Rôzne

R. Dokupil: Nebojíme sa dívať ani pýtať!

Veci okolo búrania barokového mosta zo 17. storočia na Nitrianskom hrade sa dali do pohybu. Na podnet členov Klubu priateľov starej Nitry (KpsN) zaujal k veci stanovisko aj Špeciálny stavebný úrad v Nitre, včera vyriekla ortieľ aj Pamiatková inšpekci

Zbúranie hradného mosta je bez potrebných zákonných predpisov, kde nebol dodržaný stavebný postup – znie stanovisko inšpekcie. Tá prišla pred týždňom na obhliadku objektu a uznala, že ide o neštandardný postup, kedy mali byť jednotlivé časti určené na výmenu odstránené opatrne a bez použitia ťažkých mechanizmov. Opak však bol pravdou.// „Na vlastné oči som videl stavebný stroj JCB s búracím kladivom a stroje, ktoré most v krátkom časovom horizonte takmer zrovnali so zemou. Rekonštrukcia predsa takto nevyzerá,//“ vyjadril sa pre náš portál ešte začiatkom augusta jeden z členov KpsN. Podľa neho išlo o nešetrné zaobchádzanie //„s materiálom, ktorý mal byť ošetrený doslovne kameň po kameni rozobratý a znovu navrátený na svoje miesto.“ //K názoru členov klubu sa pridáva aj Špeciálny stavebný úrad, podľa ktorého bolo na zbúranie mosta potrebné búracie povolenie. O to mal žiadať príslušný stavebník.

Biskupský úrad a Krajský pamiatkový úrad si však stoja za svojím stanoviskom a tvrdia, že búranie je súčasťou rekonštrukcie. Riaditeľka KPÚ Anna Valeková pre TASR zdôraznila, že most nebol zbúraný, ale rozobraný. „Všetky práce sa robili za našej účasti, každú činnosť sme posudzovali a preverovali počas kontrolných dní. Na tých sa potvrdilo, že murovací materiál je rozdrobený, premočený, zasolený a nepoužiteľný,“ uvádza ako dôvod rozobratia Valeková.

Pre KpsN je už neskoro. „Nie je sa z čoho tešiť. Nikomu to už nepomôže a most už je zničený,“ poukazuje na konečný výsledok Róbert Dokupil z KpsN. Ako však pokračoval, „bolo nutné na to poukázať, aby sa vedelo, že sú tu aj občania, ktorí sa nebudú báť dívať ani pýtať! Na základe jediného 5 rokov starého rozboru, posúdenia jediného statika a názoru jedinej úradníčky si dovolili len tak zbúrať Národnú kultúrnu pamiatku SR a to ešte takýmto vandalským spôsobom,“ krúti hlavou Dokupil. Ako nakoniec dodal, trestné oznámenie napokon podávať nebudú.// „Ničenie a zbúranie kultúrnej pamiatky bude podľa novely Trestného poriadku trestným činom až od 1.9.2011. Dúfame preto, že na jeho podávanie už nebudeme mať viac dôvod,“// uzavrel.

Foto: Nitra24, Klub priateľov starej Nitry

Súvisiace články: [link=http://www­.nitra24.sk/new­s.php?extend.108117]Bú­ranie mosta. Omyl či úmysel?[/link] [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.108734_Nav­steva-z-ministerstva-presetruje-kauzu.1]Návšteva z ministerstva prešetruje kauzu[/link]

buranie hradneho mosta
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM