Rastislav Búgel Rôzne

Prvomájové oslavy kedysi: Nitrianske ulice zaplnili davy ľudí, FOTO

Prvý máj je medzinárodným sviatkom pracujúcich. Sviatok pochádza ešte z roku 1889. Na našom území sa vášnivo oslavoval počas predchádzajúceho režimu. Zaspomínajte si pri FOTO!

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy kedysi: Nitrianske ulice zaplnili davy ľudí, FOTO
20
Galéria

Prvý máj je medzinárodným sviatkom práce a pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamiatku štrajku a masových demonštrácií chicagských robotníkov, ktoré sa konali roku 1886. Robotníci štrajkovali za skrátenie pracovného času na 8 hodín denne.

Krvavé udalosti

V roku 1886 sa v celých Spojených Štátoch Amerických zdvihla vlna demonštrácií. Centrom boja bolo Chicago do ulíc, ktorého vyšlo 1. mája 40 000 štrajku­júcich. Štrajky pokračovali ešte dva dni. Avšak 3. mája využila polícia stretnutie štrajkujúcich so štrajkokazmi a začala paľbu do robotníkov. Šesť osôb bolo zabitých a päťdesiat ťažko ranených. Po krvavých udalostiach v Chicagu rozpútali úrady v celých Spojených Štátoch štvanice proti robotníckemu hnutiu a masovo zatýkali.

Štátny sviatok

Po vzniku ČSR bol od 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V mestách sa museli počas socializmu Slováci povinne zúčastňovať počas Sviatku práce sprievodu v uliciach.

Pozrite si na dobových fotografiách, ako to počas prvomájových osláv vyzeralo v Nitre!

Foto: Klub priateľov starej Nitry/ Búgel

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

HISTORICKÉ FOTO: Prvomájové oslavné sprievody v Nitre
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM