Monika Földešiová Kultúra

Prvá organová nedeľa už zajtra

Pätica tohtoročných májových nedieľ v Nitre sa ponesie v znamení organovej hudby. Medzinárodný festival Ars Organi Nitra vstúpi 1. mája už do svojho štvrtého ročníka. Vysoký záujem domáceho publika a interpretov o festivalové koncerty ho povýšil na

Podľa umeleckej riaditeľky a dramaturgičky festivalu Márie Plšekovej posolstvom festivalu je propagovať monumentálne umenie kráľovského hudobného nástoja na Slovensku a v Nitre kvalitnou organovou hudbou – tradičnou i modernou súčasnou tvorbou. Jedným z cieľov podujatia je poskytnutie platformy pre prezentáciu mladých organistov v porovnaní s vystúpeniami skúsených interpretov. Do vienka dostalo aj možnosť vyniknúť nitrianskym organom, konkrétne dvom koncertným nástrojom – v Kostole sv. Ladislava u Piaristov a v evanjelickom Kostole Ducha svätého.
//„Počas svojej existencie získal festival ešte jedno zvláštne poslanie – a to spájať. V prvom rade umelcov a umenie Slovenska so svetom či rôzne národy a národnosti, ďalej mestské a krajské inštitúcie i katolíkov a evanjelikov na poste organizátorov a spoluorganizátorov, hudobných odborníkov a laikov v hľadisku, jednoducho ľudí rôznych sociálnych a vekových skupín…,“ //hovorí umelecká riaditeľka a dramaturgička festivalu. Mária Plšeková je všestrannou umeleckou osobnosťou – koncertnou umelkyňou a organistkou v Kostole navštívenia Panny Márie v Nitre, pedagógom na nitrianskom konzervatóriu a študentkou renomovaného profesora Martina Haselböcka vo Viedni. Organizátormi medzinárodného festivalu Ars Organi Nitra 2011 sú Mesto Nitra a tunajší Cirkevný zbor ECAV, spoluorganizátormi sú NSK a nitrianska Rehoľa Piaristov.
Pozývame vás započúvať sa do hry na kráľovskom hudobnom nástroji a odniesť si nevšedné hudobné zážitky z koncertov festivalu každú tohtoročnú májovú nedeľu od 19,00 hodiny, počnúc 1. májom a končiac 29. májom. Úvodný večer bude patriť nemeckému organistovi Jürgenovi Esslovi, ďalšie Poliakovi Waldemarovi Krawiecovi, Talianovi Davide Marianovi, Rakúšanovi Elke Eckerstorferovi a záverečný recitál Márii Plšekovej. Otvárací koncert Jürgena Essla sa uskutoční v piaristickom kostole. Renomovaný interpret, pedagóg, skladateľ a improvizátor sa predstaví dielami z období od hudobného baroka až po súčasnosť, dokonca finále svojho vystúpenia okorení originálnou improvizáciou na hudobné motívy navrhnuté priamo poslucháčmi koncertu.

Pre Nitra24.sk Silvia Struhárová Foto archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM