Správy

Projekt za MILIÓNY eur: Mesto zrekonštruuje nevyužívanú budovu Kina Palace

Budova kina Palace na Radlinského ulici v Nitre prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Mesto Nitra získalo na jej obnovu financie z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Projekt za MILIÓNY eur: Mesto zrekonštruuje nevyužívanú budovu Kina Palace
3
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Po rekonštrukcii by malo Kino Palace slúžiť ako multifunkčný priestor na kultúru. Zástupcovia mesta podpísali vo štvrtok zmluvu s dodávateľom stavebných prác. Primátor Marek Hattas avizoval, že nové priestory by mali byť sprístupnené pre verejnosť koncom budúceho roka.

Miliónová investícia

Obnova budovy je súčasťou projektu Kreatívneho centra, na ktoré Nitra získala 15 563 809 eur z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu. V rámci tohto projektu budú zrekonštruované štyri budovy v historickom areáli bývalých kasární pod Zoborom a budova kina Palace.

Náklady na obnovu kina dosiahnu 4 milióny eur, z toho 2,7 milióna je určených na rekonštrukciu budovy a zvyšok na zariadenie a technológie, informovala riaditeľka Kreatívneho centra Katarína Živanovič.

Prečítajte si tiež

Splnil požiadavky

Budova kina Palace v centre mesta je nevyužívaná už 16 rokov. Objekt bol postavený v rokoch 1925 až 1926, autorom pôvodného architektonického riešenia je Fridrich Weinwurm. V druhej polovici 20. storočia bola budova prestavaná, pôvodný rukopis autora sa vytratil. Mesto vyhlásilo architektonickú súťaž na jej prestavbu, zapísaná je v zozname pamätihodností mes­ta.

Do súťaže sa zapojilo 36 účastníkov. Podľa hlavného architekta mesta Viktora Šabíka víťazný návrh dokázal splniť požiadavky na pamiatkovú obnovu a súčasne ponúknuť ucelený architektonický názor na zmenu využitia objektu. Za najväčší prínos považuje Šabík maximálnu možnú veľkosť sály a uvoľnenie dispozície vstupného podlažia tým, že obslužné priestory situuje do novonavrhnutého podzemného podlažia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Víťazný návrh na kino Palace
3
Galéria
Zdroj: 2021 ARCHITEKTI
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM