Monika Földešiová Rôzne

Profil kandidáta na župana: Viliam Mokráň

„Zdraví, vzdelaní, zamestnaní, bezpeční občania = prosperita Nitrianskeho samosprávneho kraja“ je heslo 51-ročného uchádzača o kreslo predsedu VÚC.

Menej známy stavebný inžinier a kandidát za Kresťanskú ľudovú stranu zameriava svoj volebný program na prosperitu občana. Svoju kampaň postavil na kresťanských, národných a sociálnych hodnotách. Problém slovensko – maďarských vzťahov vníma ako konflikt vrcholných politikov, nie ako konflikt občanov bývajúcich na spoločných územiach. Podporuje preto národnostné menšiny z občianskeho hľadiska. Presadzuje sa za aktívny rozvoj cestovného ruchu, zníženie daňového zaťaženia, zlepšenie regionálnych komunikácií z pohľadu mobility pracovnej sily a nemocníc z ekonomického hľadiska. Ako jediný z kandidátov sa hlási k zníženiu počtu samosprávnych krajov z 8 na 4 a okresov zo 79 na 36. V redukcii ministerstiev a poslaneckých kresiel slovenského parlamentu vidí možnosť ako znížiť počet zamestnancov v štátnej správe.

Nevýhodu mu môže priniesť príslušnosť k menej známej neparlamentnej Kresťanskej ľudovej strane a jeho protikandidáti, ktorých podporujú parlamentné politické subjekty. Jeho slabinu by mohli voliči vidieť aj v neschopnosti presadiť sa v regionálnej politike. Je totižto neúspešným kandidátom na primátora hlavného mesta Bratislava (r. 2006), na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (r. 2001, 2005) i kandidátom na poslanca do Národnej rady Slovenskej republiky. Ako však sám uviedol pre náš spravodajský web, za svoje politické prehry sa nehanbí. Napriek všetkému, od roku 1994 a následné tri volebné obdobia pôsobil ako poslanec mestskej časti Karlova Ves v Bratislave.

Jeho opätovné snahy vstúpiť a ovplyvniť dianie v kraji môžu byť zároveň aj jeho prednosťou. Ku kladom jednoznačne patrí aj pomoc slabým a chudobným. Do svojho povolebného programu zakomponoval aj očistu verejného a politického života. V prípade jeho zvolenia by teda bojoval proti korupcii a klientelizmu predovšetkým v zdravotníctve, v ktorom mnohí lekári miesto Hippokratovej prísahy a starostlivosti o občanov uprednostňujú biznis.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM