Rastislav Búgel Kultúra

Prípravy vrcholia: V Močenku odštartuje XXI. ročník celonárodného festivalu

Už v sobotu 27. júla odštartuje v obci Močenok celonárodný festival kresťanského divadla. Jedná sa už o 21. ročník tohto podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy vrcholia: V Močenku odštartuje XXI. ročník celonárodného festivalu
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Močenok privítajú už v sobotu 27. júla účastníkov 21. ročníka celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok. „Odklon od doterajšieho modelu konania festivalu spočíva v tom, že podujatie sa začína netradične v sobotu 27. júla a končí sa v utorok 30. júla 2013. Dôvodom takéhoto posunu je celosvetové stretnutie mládeže so Svätým Otcom, ktoré sa bude konať v brazílskom meste Rio de Janeiro,“ informujú organizátori na obecnej webovej stránke.

Neoddeliteľná súčasť života

„Festival Gorazdov Močenok sa stal nedeliteľnou súčasťou kultúrneho, spoločenského, ale aj duchovného života našej obci. Tohtoročný, v poradí už 21. ročník, ktorý organizujeme aj v súvislosti s oslavami 900. výročia prvej písomnej zmienky o našej obci, ale hlavne v súvislosti s výročím príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie je organizovaný v trošku inom rozsahu ako v predchádzajúcich rokoch," informoval starosta obce Močenok Marián Borza. V tomto roku sa do súťažnej časti festivalu zapojí 8 súťažných a 1 nesúťažné divadlo. Niektoré zo súborov sa predstavia s tematickými hrami k tematike Cyrila a Metoda.

Zaujímavý sprievodný program

„Sprievodný program aj tohtoročného festivalu je veľmi bohatý. Tradíciou je púť po ceste solúnskych bratov do Nitry, kde pútnici odovzdajú festivalové posolstvo nitrianskemu biskupovi Mons. Viliamovi Judákovi, taktiež cyklotrasa pre nenáročných do Gorazdova. Zaujímavou novinkou je prezentácia záverečných výsledkov archeologického výskumu na kalvárii, taktiež výstava Cyrilometodská ozvena v Ríme, výstava obrazov k 1 150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na naše územie, ako aj tradičná filatelistická výstava," povedal pre stránku obce zástupca starostu obce Juraj Lenický. V nedeľu 28. júla sa môžu návštevníci obce tešiť na ľudovú zábavu.

Foto: KREDIV

Gorazdov Močenok
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM