Rastislav Búgel Kultúra

Prípravy na Divadelnú Nitru sú v plnom prúde: Program bude vyberať kurátor

Asociácia Divadelná Nitra už pripravuje ďalší ročník podujatia venovaného divadlu a dramatickému umeniu. Slovenskú časť hlavného programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra vyberá od roku 2011 kurátor, ktorým býva uznávaná osobnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na Divadelnú Nitru sú v plnom prúde: Program bude vyberať kurátor
Zdroj: Dnes24.sk

Pred dvomi rokmi to bol režisér Rastislav Ballek a vlani Marián Amsler. Tento rok prevezme úlohu kurátora festivalu dramaturg, scenárista a pedagóg Peter Pavlac. Okrem hlavnej časti programu sľubujú organizátori festivalu aj tento rok množstvo sprievodných podujatí. Jedným z nich je aj medzinárodný projekt Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Prvá z jeho šiestich inscenácií mala premiéru 28. apríla v Drážďanoch. „Šlo o nemeckú produkciu Moje spisy a je v réžii Clemensa Bechtela. Práve v Drážďanoch sa stretnú 4. až 6. mája všetci účastníci projektu, aby sa informovali o stave jeho prípravy, o napredovaní vo výskume v archívoch tajných polícií a o príprave inscenácií vo svojich krajinách. Následne sa naštudujú hry vo všetkých šiestich krajinách zúčastnených na projekte, aby sa uviedli v rámci hlavného programu festivalu Divadelná Nitra v septembri 2013,“ informovali organizátori.

Vzdelávanie počas festivalu

Aj v tomto roku chce Divadelná Nitra pokračovať v neformálnom vzdelávaní študentov nitrianskych stredných a vysokých škôl. O súčasnom divadle sa dozvedia v rámci projektu Ako na divadlo. Jeho jarná časť bude venovaná inscenácií Psota Divadla Pôtoň v Bátovciach. Ťažiskovým dňom bude celodenný pobyt študentov v tomto divadle, kde absolvujú sériu aktivít zameraných na aktuálne témy divadla akými sú chudoba, angažované divadlo, či občianska participácia jednotlivcov. Divadlo Pôtoň pripravuje pre študentov aj diskusie s držiteľmi Krištáľového krídla za filantropiu Vierou Dubačovou a Andrejom Kiskom a so sociologičkou Ivetou Radičovou.

Umenie na verejnom priestore

Organizátori Divadelnej Nitry pripomínajú, že sa aj tento rok v rámci svojho sprievodného programu chcú orientovať aj na diela a tvorbu vo verejnom priestore. Ide o prezentáciu súčasných divadelných, tanečných a výtvarných performancií, happeningov, a inštalácií určených pre mestské prostredie. „S cieľom získať do programu tvorcov, ktorí tvoria práve v tomto duchu, vyhlasuje Divadelná Nitra výzvu slovenským a českým súborom a umelcom, divadelníkom, tanečníkom, výtvarníkom a architektom. Obracia sa na všetkých, ktorí majú záujem tvoriť umenie vo verejnom priestore, aby priniesli na Divadelnú Nitru 2013 pouličné podujatia z oblasti súčasného divadla, tanca a výtvarného umenia pre dospelého, ale aj detského diváka,“ pripomenuli organizátori Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa bude konať 27. septembra až 2. októbra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM