Monika Földešiová Rôzne

Pripravení na veľkú vodu?

Obce a mestá na dolnom toku Žitavy a Nitry sa poučili z ničivých záplav, ktoré tu pred rokom napáchali miliónové škody. V súčasnosti sa už na oboch tokoch realizujú viaceré protipovodňové opatrenia.

Počas vlaňajších záplav ničil vodný živel na juhu Nitrianskeho kraja mnohé mestá a obce. Pod vodou sa ocitli Vráble a Šurany, voda ohrozovala Nové Zámky a zaplavila obce Maňa, Kmeťovo, Hul i Dolný Ohaj. V súčasnosti sa tu všade robia opatrenia, ktoré by mali ďalším záplavám zabrániť. Vo Vrábľoch už nezamestnaní prečisťujú korytá viacerých potokov. Práve ich zarastené toky boli minulý rok jednou z príčin, pre ktoré boli viaceré časti mesta zaplavené vodami Žitavy a jej prítokov. Skupina pracovníkov by mala v nasledujúcich týždňoch prečistiť takmer 13 kilometrov tokov na Potoku lásky, Čelínskom, Hosťovskom a Kováčovskom potoku.
O zvyšovanie prietoku Žitavy a priľahlých tokov sa snažia aj v obci Maňa. Ešte v minulom roku zbúrali starý a postavili nový most s vyšším prietokom vody na Dolinskom potoku. Rovnako chcú prebudovať aj druhé premostenie tohto toku. Päť nezamestnaných ľudí okrem toho presekáva zarastené brehy potoka a čistí jeho dno. „Robíme aj ďalšie opatrenia, aby prípadná veľká voda pretiekla okolo obce a nedostala sa do domov. Aj preto sa znižuje hrádza na Starej Žitave a robia sa priepuste na komunikácii III. triedy. Práve tieto dve bariéry minulý rok spôsobili, že sa voda zdvihla, zaplavila nám množstvo domov a spôsobila škody za takmer 900.000 eur,“ povedal starosta Mane Igor Sádovský.
Neďaleké Kmeťovo by mala v budúcnosti oddeľovať od rieky Žitava súvislá hrádza. Približne dvojkilometrová stavba má chrániť obec, v ktorej vlaňajšia veľká voda spôsobila obrovské škody. „Celkové náklady sa pohybujú vo výške približne 33.000 eur. Najväčšie problémy nám spôsobuje to, že množstvo pozemkov pod hrádzou je majetkovo nevysporiadaných. To nás zdržuje. Verím, že v priebehu leta sa nám všetko podarí dokončiť,“ povedal starosta Kmeťova Ľudovít Sládeček. Viaceré protipovodňové opatrenia sa už robia aj na dolnom toku rieky Nitra. Tá minulý rok ohrozovala predovšetkým mesto Šurany s mestskou časťou Nitriansky Hrádok. „Povodie Váhu už pracuje na navýšení hrádze v tom najexponovanejšom úseku, teda od Nitrianskeho Hrádku po Tenký Háj. Rokovali sme tiež o prehĺbení koryta Malej Nitry. V mieste jej sútoku s riekou Nitra bude aj veľká betónová platňa, na ktorú sa budú dať osadiť výkonné čerpadlá,“ popísal protipovodňové práce v meste a okolí primátor Šurian Imrich Várady.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM