Správy

Priplatíme si? Známe nitrianske podniky OTVORENE o zdražovaní cien

Pandémia narobila mnohým podnikateľom straty, ktoré sa asi doháňajú len veľmi ťažko. Máme sa obávať zvyšovania cien?

Ilustračný obrázok k článku Priplatíme si? Známe nitrianske podniky OTVORENE o zdražovaní cien
14
Galéria

Mnohé podniky v Nitre prežívali pandémiu s donáškou alebo s výdajným okienkom. Ľudia mohli aspoň takýmto spôsobom podporiť svoje obľúbené prevádzky aj v čase krízy.

Vďaka zlepšujúcej sa epidemiologickej situácii sa však opatrenia uvoľnili. Závan slobody prinieslo 26. apríla otvorenie terás, z ktorého sa tešili prevádzkovatelia aj verejnosť.

Úsmev na tvári zákazníkov by však mohla skriviť výška účtu. Ako sa pozerajú na obávané zdražovanie v nitrianskych podnikoch?

Kaviarne sú proti

Z otvorenia vonkajších priestorov podniku Music a Café sa zákazníci tešili. Pozitívne ho vníma aj majiteľ podniku, avšak potešilo by ho najmä oživenie kultúry.

„My nie sme bežná gastroprevádzka, hlavnou činnosťou je kultúra, koncerty, divadlá. Online predstavenia nikdy nenahradia živý kontakt. Možno potom príde pocit naplnenia, kultúrnosti, nádeje,“ priblížil svoje pocity majiteľ Drahomír Jacko.

Straty, ktoré im spôsobila pandémia, sa však len tak rýchlo zmazať nedajú. Budú zdražovať?

„Zatiaľ sme nezvyšovali, ale vyzerá to, že všetci dodávatelia zvyšujú. Pokiaľ sa nám to extra neodrazí na našej cene, ja osobne som proti navyšovaniu. Ľudia to majú dnes veľmi ťažké a sú citliví na každé navýšenie. Uvidíme, do akej miery budú stúpať dodávatelia a samozrejme úvahy o zvýšenej DPH by sa automaticky preniesli do vyššej ceny aj u nás,“ obáva sa Drahomír Jacko, majiteľ nitrianskeho podniku Music a Café.

Viac o daňovo-odvodovej reforme

Zdražovanie by nepomohlo

Podobne to vnímajú aj v podniku Coffee Tree Friends. Majiteľ Peter Balko by zdražovanie považoval za nefér voči zákazníkom.

„Čo sa týka cien, tie sme nemenili. Ceny zostali rovnaké, ako pred pandémiou. Myslíme si, že by bolo nefér navyšovať ceny za účelom dohnatia strát a v konečnom dôsledku, by na to doplatil konečný zákazník a straty z polročného výpadku by sme tak či tak nedobehli,“ myslí si majiteľ kaviarne.

A čo reštaurácie?

Iná situácia bude zrejme v reštauráciách. Tam sa zdražovaniu už niektoré podniky nevyhli.

„Zostali sme pri tých cenách čo sme mali, ale obedné menu sme žiaľ, kvôli zvyšujúcim sa nákladom, museli navýšiť,“ povedali nám v Keltskom grile.

Na ceny sme sa pýtali aj v ďalšej nitrianskej prevádzke. „Ceny jedál ani obedového menu sme zatiaľ nezvyšovali,“ prezradila Eva Vrabcová z reštaurácie Stará Kotolňa. O zdražovaní podľa jej slov zatiaľ v najbližšej dobe neuvažovali. Je tam však jedno ale.

„Všetko bude závisieť od toho, ako sa nám zákazníci vrátia na terasy a od ďalších opatrení,“ dodala Eva Vrabcová.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o opatreniach

Nitrianske podniky počas pandémie
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM