Rastislav Búgel Samospráva

Primátor si zástupcov nevybral: Kolenčíková sa domnieva, že post má byť jej

Ani po ustanovujúcom rokovaní nového mestského zastupiteľstva nie sú známe mená zástupcov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča (Smer-SD). Poslanci očakávali, že sa ich dozvedia práve na svojom prvom rokovaní, ktoré sa konalo v pondelok 8. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Primátor si zástupcov nevybral: Kolenčíková sa domnieva, že post má byť jej
Foto: Rastislav Búgel

Dvonč však oznámil, že menovanie viceprimátorov nemieni riešiť a využije právo vybrať si jedného alebo dvoch zástupcov do 60 dní od konania volieb. „Je to neštandardné rozhodnutie, ale je v kompetencii primátora, ktorý si zaň aj ponesie zodpovednosť,“ myslí si bývalý viceprimátor a šéf poslaneckého klubu KDH Ján Vančo.

Odmietol úvahy o sporoch

Dvonč odmietol úvahy o sporoch v Smere, ktoré mali viesť k tomu, že neakceptoval svoju stranícku kolegyňu, ktorú odporučila koalícia Smer-SD a KDH. Tí na ustanovujúcom rokovaní zastupiteľstva navrhli, aby za viceprimátorku menoval šéfku poslaneckého klubu Smeru Renátu Kolenčíkovú. „Ja nemám dôvod nevybrať smeráka. To znamená, že určite vyberiem niekoho zo Smeru, ale bude to človek, ktorý to môže robiť na plný úväzok a naplno vykonávať funkciu zástupcu primátora. Osobne som presvedčený, že by v Nitre stačil jeden viceprimátor na plný úväzok,“ skonštatoval Dvonč.

Vyťažení poslanci

Ako doplnil, jeho rozhodnutie nevymenovať viceprimátorov, ktorých mu ponúkla koalícia, súvisí s tým, že aj bývalý zástupca primátora Ján Vančo z KDH i Renáta Kolenčíková sú už poslancami Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Takže to nesedí na počty poslancov jednotlivých poslaneckých klubov a druhá vec je, že títo obaja poslanci sú časovo vyťažení. Budeme ešte rokovať. Uvidíme,“ povedal primátor.

Kolenčíková nesúhlasí

Kolenčíková je presvedčená, že jej post viecprimátorky patrí na základe koaličnej zmluvy, ktorú Smer a KDH pred komunálnymi voľbami podpísali. „Klub ma navrhol z toho titulu, lebo je to v zmluve zakotvené. Hovorí sa v nej, že poslanecké kluby navrhnú primátorovi zástupcov primátora a on ich akceptuje. To sa hovorí v koaličnej zmluve, o ktorej pán primátor vedel. My sme splnili to, na čom sme sa dohodli. Mali sme poslanecký klub, na ktorom zvolili mňa ako návrh pre primátora na viceprimátorku,“ hovorí Kolenčíková. Z hľadiska počtu získaných poslaneckých mandátov by si mohol na post druhého viceprimátora robiť nárok aj klub nezávislých a strany NOVA, ktorý je po Smere druhým najväčším v mestskom parlamente. Podľa jeho predsedu Štefana Štefeka je však všetko na rozhodnutí primátora. „My sme o tom hovorili po komunálnych voľbách, teda, že by sme si to mohli teoreticky nárokovať, ale naozaj, toto je v kompetencii pána primátora, tomu ani žiadny návrh nemôže prísť. Je to výlučne v jeho kompetencii a myslím si, že on vie, čo má urobiť,“ myslí si Štefek.

Podľa Oremusa by to bola hanba

Súhlasí s ním aj nezávislý poslanec Peter Oremus, ktorý však počas ustanovujúceho rokovania zastupiteľstva apeloval na primátora, aby si za svoju zástupkyňu nezvolil Kolenčíkovú. Podľa jeho vyjadrení stojí práve ona za vytlačením nezávislých poslancov z postov v mestskej rade a v odborných komisiách. „Nedajbože, aby pán primátor poľavil tým tlakom a vymenoval takúto osobu za viceprimátorku. To by bola hanba pre Nitru na desaťročia,“ myslí si Oremus.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM