Komunálne voľby

Primátor Nitry chce nájsť nového predsedu NSK: Je to ÚBOHÉ, reaguje súčasný župan

Nitriansky primátor spustil výzvu, prostredníctvom ktorej chce nájsť vhodného kandidáta na post župana. Súčasný predseda NSK okamžite zareagoval.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Nitry chce nájsť nového predsedu NSK: Je to ÚBOHÉ, reaguje súčasný župan
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Verejná výzva primátora Nitry Mareka Hattasa a jeho tímu s názvom Hľadá sa župan, ktorej cieľom je nájsť do jesenných volieb vhodného kandidáta na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), svedčí o právnom vedomí pána poslanca Národnej rady SR. Reagoval tak na výzvu predseda NSK Milan Belica.

„Je to poľutovaniahodné a úbohé. Len upozorňujem, že predsedovia samosprávnych krajov sa nevyberajú, ale v súlade so zákonom sa volia. Určite si ich nevyberajú poslanci parlamentu či primátori vo vlastných konkurzoch,“ povedal pre TASR Belica.

Spustili výzvu

Spojené voľby do obecných, mestských a krajských samospráv sa budú konať na jeseň 2022. Podľa nitrianskeho primátora však zatiaľ nevidno žiadnu osobnosť, ktorá by mala záujem uchádzať sa o post predsedu NSK a zároveň by hájila hodnoty demokracie, otvorenosti a transparentnosti.

„Veci teda berieme do vlastných rúk a spúšťame túto otvorenú výzvu. V platnosti bude do 18. februára. Následne vyberieme vhodného kandidáta, za ktorého sa postavíme ja a môj tím,“ povedal Hattas, ktorý zdôraznil, že ako primátor krajského mesta potrebuje na strane predsedu kraja spoľahlivého, otvoreného a proaktívneho partnera. „Kladiem si otázku, akú má súčasný primátor istotu, že bude aj naďalej primátorom? To už teraz skalopevne vie, že bude v budúcich voľbách úspešný?“ skonštatoval Belica.

Prečítajte si tiež

Podľa slov Hattasa potrebuje Nitriansky kraj predsedu, ktorý bude mať jasnú víziu, nebude sa báť nových projektov. „Rád budem konfrontovať úspechy NSK s úspechmi, aké dosiahol pán Hattas počas jeho primátorovania v Nitre, pretože žiadne neexistujú. Existujú len problémy. Napríklad neúmerné zdržovanie výstavby mimoúrovňového križovania na Šindolke, ktoré jednoznačne presadila župa, ale pásku išiel paradoxne strihať pán primátor,“ reagoval Belica.

Hospodárenie kraja

Podľa slov predsedu NSK je Nitriansky samosprávny kraj dlhodobo lídrom medzi všetkými krajmi v oblasti hospodárenia. Desať rokov disponuje najlepším finančným zdravím a veľmi úspešne nakladá s majetkom, ktorého hodnota aj za ostatné volebné obdobie výrazne vzrástla.

„Pre mňa je prioritou dokončiť aj tento volebný rok z hľadiska hospodárenia, nakladania s majetkom a finančného zdravia kraja tak úspešne, ako to potvrdzujú analýzy nezávislého ekonomického inštitútu INEKO, ktoré dlhodobo vyhodnocujú NSK ako najlepšie hospodáriaci zo všetkých vyšších územných celkov,“ povedal Belica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM