Nikoleta Kováčová Rôzne Správy

Priestor pred bývalým Priorom hotový za 90 DNÍ: Pribudnú LAVIČKY, smetné koše a stojany na BICYKLE, FOTO

Revitalizácia pred obchodným domom v centre Nitry priniesla do priestoru 10 javorov Freemanov, ktoré dostali špeciálne opatrenia. Cenu práce navýšili aj kvalitné materiály.

Ilustračný obrázok k článku Priestor pred bývalým Priorom hotový za 90 DNÍ: Pribudnú LAVIČKY, smetné koše a stojany na BICYKLE, FOTO
10
Galéria

Obnova priestoru pred obchodným domom v centre Nitry je prvou etapou rozšírenia pešej zóny. Trvala 90 dní, o tri týždne ju predĺžil archeologický výskum. „Prekvapila nás tá situácia, ktorá bola v zemi, o ktorej nikto nevedel,“ povedal nám pri slávnostnom otvorení zástupca zhotoviteľa stavby Branislav Zaujec.

Dodal však, že po technickej nešlo o diaľnicu, ale o dielo, s ktorým sa stretáva priebežne.

Cenu navýšila kvalita

V prvej etape revitalizácie pribudla veľkoformátová dlažba, obnovené boli chodníky. „Sme v centre mesta, tak sme si oproti iným revitalizáciám dali záležať na materiáloch,“ vysvetlil primátor Nitry Marek Hattas.

Špeciálne opatrenia dostali aj stromy, ktoré pred budovu obchodného domu pribudli – ide o 10 javorov Freemanov. Bunkový systém na zakorenenie im zabezpečí trvalú závlahu, zabráni vysychaniu a miešaniu sa koreňov s káblami a potrubiami pod zemou.

Stromy majú aj zaujímavú oporu. „Je to niečo ako dizajnový výrobok, ale je to funkčná vec. Tá nadzemná časť tvorí oporu stromu namiesto drevených kolov, ktoré by časom zhnili,“ dodal Zaujec.

Náklady na úpravu priestoru dosiahli celkovo 350 520,31 eur s DPH.

Ďalšia etapa revitalizácie lokality od hlavnej križovatky po pešiu zónu by sa podľa slov primátora Hattasa mohla začať aj zajtra. „To závisí od poslancov mestského zastupiteľstva. Máme projektovú dokumentáciu, máme stavebné povolenie, teraz je to o tom, akým spôsobom budeme pokračovať v investičných akciách.“

Čím skôr

Pásku prestrihol s primátorom Nitry a zástupcom zhotoviteľa stavby aj poslanec za nitrianske Staré mesto Ján Vančo, ktorý sa z novej tváre tejto časti mesta teší. „Splnilo sa to, čo sa roky sľubovalo. Vracia sa to k tomu, čo tu bolo pred rokmi, že je to také prevzdušnené. Prajem si, aby sme ten plán predĺženia pešej zóny čím skôr dokončili.“

Pred obchodným domom ešte radnica umiestni mobiliár, pribudnú lavičky, odpadkové koše a stojany na bicykle.

Otvorenie zrevitalizovaného priestoru pred Priorom v Nitre
10
Galéria

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM