Správy

Pribudne v centre mesta ďalšia budova? Takto by mohla vyzerať, VIZUALIZÁCIE

Zdá sa, že podobu centra mesta by mohla zmeniť ďalšia výstavba. Vedľa bývalého obchodného domu plánuje investor postaviť polyfunkčný dom.

Ilustračný obrázok k článku Pribudne v centre mesta ďalšia budova? Takto by mohla vyzerať, VIZUALIZÁCIE
3
Galéria

Spoločnosť Belevis vyhlásila v máji architektonickú súťaž o najlepší návrh, ktorý určí podobu plánovaného polyfunkčného domu na Štúrovej ulici. V októbri bola súťaž ukončená a odborná porota vybrala víťazov. Jej výsledky sú zverejnené na webe archinfo.sk.

Do súťaže sa zapojilo 19 autorských kolektívov. Víťazom sa stal tím architektov z Bratislavy.

Priestor chcú zastavať

Polyfunkčný dom by mal stáť na úzkom nezastavanom pozemku vedľa budovy bývalého Tesca. Pozemky pod plánovanou výstavbou sú vo vlastníctve investora.

„Parcely možno zastavať v šírke 6,75 m na západnej strane a 14,96 m na východnej strane. V partery je tento priestor ešte limitovaný faktom, že hmota domu musí reflektovať plánovanú cyklotrasu,“ uvádza sa v podkladoch súťaže.

Kancelárie aj kaviareň

Podľa víťazného návrhu by mohla mať stavba štyri nadzemné, jedno ustúpené a jedno podzemné podlažie. Prvé dve podlažia majú byť využívané na prenájom prevádzok. Vo víťaznom návrhu sa ráta aj s kaviarňou.

Tretie a štvrté podlažie má byť určené pre prenájom kancelárií pre dvoch nájomcov a najvyššie piate ustúpené podlažie so strešnou terasou má slúžiť investorovi ako administratívny priestor.

Dominantou domu je podľa autorov návrhu schodisko prepájajúce úroveň ulice s úrovňou terasy obchodného domu.

Architekti si poradili aj so zastávkou MHD, ktorá je v tesnej blízkosti navrhovanej novostavby. Zastávku navrhli vsadiť do prízemia a prestrešiť ju samotným objektom budovy.

„Návrh a následná realizácia (v prípade finálneho zadania investorom) budú zložitou cestou hľadania, nachádzania, kombinovania toho najlepšieho možného tak, aby sa výsledok stal opodstatnenou a naplnenou snahou všetkých zúčastnených, porotu nevynímajúc,“ dodáva sa na stránke vyhlasovateľa súťaže.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Vizualizácie Polyfunkčného domu Štúrova v Nitre
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM