Správy

Pri rieke vyrastie nová topoľová alej: Stromy začnú sadiť ešte tento rok

Topole pri rieke mali okrem estetickej aj dôležitú ochrannú funkciu priľahlého parku pred vetrom. S náhradnou výsadbou plánujú vodohospodári začať ešte v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Pri rieke vyrastie nová topoľová alej: Stromy začnú sadiť ešte tento rok
17
Galéria

Topoľovú alej pri rieke vypílili pred dvoma týždňami (10. januára). O osude stromov rozhodol arboristický posudok, ktorý si dal vypracovať Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) po nešťastí, pri ktorom prišiel o život 14-ročný školák.

Podľa posudku odborníka mali dreviny lemujúce rieku približne 80 rokov, a teda mali byť minimálne 20 rokov po ich životnosti.

Vodohospodári, ktorí sa postarali o výrub, zabezpečia aj výsadbu nových stromov. „Náhradná výsadba 130 kusov prevažne topoľa čierneho bude realizovaná najneskôr do konca roka 2023, a to v lokalite Parkové nábrežie medzi hydrocentrálou a Vodnou ulicou a v lokalite medzi mostom do bývalého Zelokvetu a Vodnou ulicou,“ povedal pre portál nitra.dnes24.sk hovorca SVP Marián Bocák.

Prečítajte si tiež

„Náhradná výsadba by mala byť realizovaná už v tomto roku,“ dodal hovorca Bocák.

Konkrétny termín ešte stanovený nebol. Podľa názoru odborníkov sa výsledok výsadieb prejaví v horizonte viac ako desať rokov.

Ako ubezpečil hovorca vodohospodárov Marián Bocák, po výsadbe bude zo strany SVP zabezpečená údržba a v prípade úhynu drevín zabezpečená adekvátna náhrada.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V galérii si môžete pozrieť zábery z výrubu topoľov pri rieke!

Ďalšie správy z Nitry

OBRAZOM: Výrub topoľovej aleje pri rieke Nitra
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM