Správy

Pri detskom ihrisku našli DESIATKY odhodených striekačiek: Lokalitu už monitorujú

Mestská polícia našla v blízkosti vyhľadávaného detského ihriska odhodené injekčné striekačky. Združenie hovorí o neštandardnej situácii a miesto začalo monitorovať.

Ilustračný obrázok k článku Pri detskom ihrisku našli DESIATKY odhodených striekačiek: Lokalitu už monitorujú
Zdroj: Združenie STORM

V pondelok (12. júna) hliadkovali príslušníci Mestskej polície (MsP) v Nitre v okolí Family centra. V náletových drevinách v blízkosti detského ihriska objavili odhodené použité injekčné striekačky. „Keďže tieto mohli byť potenciálnym zdrojom nebezpečných infekčných chorôb, predovšetkým pre v blízkosti sa hrajúce deti, mestskí policajti ich okamžite vyzbierali a umiestnili do určenej bezpečnej zbernej nádoby, prevzatej od Občianskeho združenia STORM,“ informovala mestská polícia.

Ďalší nález na druhý deň

O deň neskôr (13. júna) mestskí policajti opäť skontrolovali okolie detského ihriska pri Family centre na Dolnočermánskej ulici a v bezprostrednej blízkosti novovybudovaného altánku pod Borinou. „Opätovne našli niekoľko desiatok kusov odhodených použitých injekčných striekačiek aj s nasadenými ihlami. Aby predišli potenciálnemu infikovaniu občanov, predovšetkým hrajúcich sa detí, mestskí policajti striekačky vyzbierali a uložili do nádoby,“ prezradila MsP v Nitre.

Miesto monitorujú

Oslovili sme Združenie STORM. Chceli sme vedieť, či daná lokalita patrí medzi rizikové. „Združenie STORM neeviduje zvýšený počet injekčných striekačiek v danej lokalite. Oslovila nás však MsP s danou situáciou. Spoločne sme vyhodnotili, že ide o veľmi neštandardnú situáciu. Dohodli sme sa, že sa vzájomne budeme informovať o ďalšom náleze. Miesto aktuálne monitorujeme 1× týždenne,“ informoval nás štatutárny zástupca Združenia STORM Pavol Ščasný.

Ak by aj napriek tomu obyvatelia odhalili použité injekčné striekačky, môžu združenie kontaktovať prostredníctvom skupiny na Facebooku Bezpečne v komunite Nitra.

Špeciálne nádoby

Združenie už dávnejšie v uliciach Nitry umiestnilo dve bezpečnostné nádoby FIXPOINT, ktoré sú určené na zber injekčných striekačiek. Nachádzajú sa na autobusovej stanici a na Petzwalovej ulici. „Ide o vzdialenejšie lokality. Zodpovedným obyvateľom odporúčame skôr kontaktovať priamo nás a my sa o nebezpečný materiál čo najskôr postaráme,“ dodáva Pavol Ščasný.

Sám Ščasný by za rizikovú nenazval žiadnu lokalitu v Nitre: „Injekčná striekačka sa môže objaviť na ktorejkoľvek ulici a lokalite. Ľudia užívajúci drogy sú bežnou súčasťou mesta. Pohybujú sa po rovnakých uliciach, úradoch, obchodoch. A tak ako aj iní stratia iné pomôcky k užívaniu drog (zapaľovač, IQOS nabíjačka, papieriky na šúľanie, sklenka, drtička na marihuanu, filtre a pod…), tak aj táto populácia môže jednoducho stratiť injekčnú striekačku. Zároveň sa však môže stať aj to, že v stresovej situácii ju zahodia alebo im môžu byť ukradnuté osobné veci, ktoré skončia napr. aj pri Family centre, dnes už City Market.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM