Rastislav Búgel Kultúra

Prehľad výstav: Galéria pripravuje prezentácie slovenských a zahraničných umelcov

Nitrianska galéria pripravuje na druhý štvrťrok viaceré výstavy, ktoré predstavia tvorbu slovenských i zahraničných umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad výstav: Galéria pripravuje prezentácie slovenských a zahraničných umelcov
Zdroj: Dnes24.sk

V Galérii mladých budú svoju tvorbu prezentovať mladí českí výtvarníci Jiří Franta a David Böhm. Ako uviedla kurátorka výstavy Barbora Geržová, obaja umelci sa vo svojej práci zaoberajú klasickým médiom kresby s využitím nekonvenčnej autorskej stratégie. „Výstava bude otvorená 18. apríla. Jej koncepcia je založená na vytvorení site-specific inštalácie, ktorou budú reagovať na špecifický priestor Galérie mladých. Obaja umelci študovali na Akademii výtvarných umění v Prahe a boli finalistami prestížnej Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2009 a 2010,“ informovala Geržová.

Aktuálne problémy

V priestore Salón bude 17. apríla otvorená výstava Urban Hunter, na ktorej predstaví svoju tvorbu Martinka Bobríková a Oscar de Carmen. Ich spoločný projekt sa zaoberá problematikou súčasných vzorcov konzumného správania. Rieši aj súčasnú spotrebu, produkciu a nadprodukciu. Prostredníctvom vybraných diel umelci ukrývajú prvotnú informáciu a zároveň otvárajú množstvo ďalších významov súvisiacich s danou témou.

Krátke videá

V Bunkri Nitrianskej galérie bude 16. mája otvorená výstava Enrika Bistiku. "Absolvent sochárstva na Vysokej škole výtvarných umení sa venuje najmä videám, v ktorých klipovitým spôsobom a so šťavnatým humorom prezentuje svojský pohľad na súčasnú pop-kultúrnu spoločnosť, drogy, pornografiu a život ulice. Ako účinkujúcich v nich uvidíme bezdomovcov, dôchodcov a členov autorovej rodiny, ktorá patrí k menšine takzvaných Mantákov, teda Karpatských Nemcov,” hovorí o výstave je kurátor Norbert Lacko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM