Monika Földešiová Rôzne

Predpovedali tri, štvrté sa „schovávalo“

V utorok sme vás informovali o narodení štvorčiat v nitrianskej fakultnej nemocnici (FN). Dnes vám o tejto rarite, ktorá sa v stala po 18 rokoch, prinášame viac informácií.

Včera čakala mamička štvorčiat návštevu v podobe ministra sociálnych vecí a rodiny SR Jozefa Mihála, starostu obce Močenok Mariána Borzu i primátora Nitry Jozefa Dvonča, ktorí jej prišli zablahoželať k novým prírastkom do rodiny. Rodičia štvorčiat už majú 5 ročného syna, ponovom majú teda 4 chlapcov a 1 dcérku.

„Plánujem predložiť Obecnému zastupiteľstvu v Močenku návrh na jednorázový príspevok vo výške približne 1000 eur. Okrem toho mám už s rodičmi štvorčiat dohodu, že im poskytneme sociálnu pomoc v podobe opatrovateľskej služby po dobu 3 rokov,“ uviedol starosta Močenka Marián Borza. Materiálnu alebo finančnú pomoc pripustil aj primátor Dvonč i minister Mihál. „Zo zákona nemáme mimoriadne možnosti, poskytnúť môžeme príspevok pri narodení dieťaťa, prídavky na dieťa, rodičovský príspevok, …A tu vidím, že sme pri novelizácii zákona urobili v rodičovskom príspevku chybu, keď sme pridávali len matkám, ktorým sa narodili dvojičky alebo trojičky, jednoducho sme nerátali s narodením štvoričiek,“ uviedol Mihál.

Čo si pamätám, štvorčatá v našej obci ešte neboli. Ako som sa dopočul, šanca, že sa narodia štvorčatá, je 1:500 000 a na Slovensku sa narodia raz za 10 rokov,“ informoval Borza. Najväčším prekvapením však bolo, že nikto do poslednej chvíle nevedel, že pôjde o štyri deti, očakávali sa len 3 prírastky do rodiny Lenčéšových. „Prípad viacpočetných plodov je pravdepodobnejší u žien, ktoré sa liečia na neplodnosť a užívajú lieky na vyvolanie ovulácie,“ vysvetlil prednosta Gynekologicko – pôrodníckej kliniky FN v Nitre Miloš Mlynček.

V článku [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.98379_Stvor­cata-na-svete-!!!.1]Štvorčatá na svete !!! [/link] sme použili fotky z TASR, podľa našich informácií však ide len o ilustračné, nie autentické zábery novonarodených detičiek. Mamička si neželala zhotovovať akýkoľvek foto alebo video záznam jej ani jej detí, čo sme samozrejme rešpektovali.

stvorcata
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM