Rastislav Búgel Rôzne

Prečítaj, vráť a vymeň! Na Klokočine sa objavili knižné búdky

Sídlisko Klokočina si v týchto dňoch môže užiť nový komunitný projekt, ktorý priniesol jedinečnú možnosť všetkým knihomoľom.

Ilustračný obrázok k článku Prečítaj, vráť a vymeň! Na Klokočine sa objavili knižné búdky
Foto: Rastislav Búgel

Na najväčom nitrianskom sídlisku sa zjavili knižné búdky. Aktuálne ich nájdeme tri a to konkrétne na detských ihriskách pri Family centre na Dolnočermánskej, pri Čajkovského 1 a Novomeského 49. Každá búdka má aj vlastné meno. Knihy si tak môžete požičať z búdky Pippi, Alica a Čimo.

“Pri všetkých sú v blízkosti lavičky, takže si čitatelia môžu vybrať knižku a na čerstvom vzduchu v prírode dosýta čítať. Jediná búdka Pippi nemala v blízkosti lavičku, preto sme ju zaobstarali, aby si aj na tomto ihrisku mohli čitatelia posedieť. Tieto verejné mini knižnice budú otvorené nonstop a pre všetkých, ktorí radi čítajú knihy,“ informujú autori myšlienky na facebookovej stránke Knižné búdky v Nitre.

Knihy si tak môžete požičať, čítať ich priamo na mieste pri knižnej búdke alebo zobrať domov, pričom knihu po prečítaní vrátite späť alebo vymeníte za inú knihu, ktorú nájdete doma.

My sme sa boli pozrieť na knižnú búdku Pippi. Aktuálne po otvorení presklených dvierok ponúka viac ako 20 titulov rôznych žánrov. Nájdete tu teda všetko od rozprávok až pod odbornú literatúru.

Búdka je vytvorená z dreva a má podobu vtáčej búdky. Zdobená je maľbami. Na bočnej strane knižnej búdky nájdete popis projektu aj s jednoduchými pravidlami. Tie pochopí každý: Prečítaj, vráť, vymeň.

Pokiaľ chcú záujemcovia venovať viac kníh ako je kapacita búdky, treba kontaktovať autorov tejto myšlienky. Využiť môžete kontaktný email: nitrafiesta@gmail.com a telefónne číslo: 0904 247 308.

Knižné búdky vznikli vďaka finančnej podpore Nitrianskej komunitnej nadácie zo zdrojov mesta Nitra a firmy Bramac – strešné systémy spol. s r.o..

FOTO: Prečítaj, vráť a vymeň! Na Klokočine sa objavili knižné búdky
4
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM