Rastislav Búgel Rôzne Správy

Pre študentov SPU sa začal nový akademický rok: Je ich takmer 7000

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre (SPU) sa začal nový akademický rok.

Ilustračný obrázok k článku Pre študentov SPU sa začal nový akademický rok: Je ich takmer 7000
Zdroj: TASR

V dennej forme štúdia bude na univerzite v prvom a druhom stupni štúdia študovať zhruba 6800 študentov. „Chceme stabilizovať počet študentov aktívnym marketingom s cieľom udržať záujem o štúdium na SPU. Priebežne budeme prehodnocovať efektívnosť každého študijného programu vzhľadom na záujem o daný študijný program, uplatnenie absolventov, ako aj personálne, priestorové a finančné možnosti univerzity,“ povedal rektor SPU Peter Bielik. V akademickom roku 2016/2017 sa vzdelávací proces študentov SPU bude realizovať spolu v 95 študijných programoch, z toho 40 v prvom stupni štúdia, 32 v druhom a 23 študijných programov v treťom stupni štúdia.

Komplexná akreditácia univerzity

V novootvorenom akademickom roku budú všetci študenti na bakalárskom, inžinierskom aj doktorandskom stupni v 1. roku štúdia študovať podľa novoakreditovaných študijných programov, ktoré boli úspešne akreditované v rámci komplexnej akreditácie univerzity. Fakulty SPU inovovali jednotlivé študijné programy vzhľadom na potreby trhu práce a dobrej uplatniteľnosti absolventov v praxi. Okrem toho na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva začnú študovať študenti v spoločnom študijnom programe International Master of Horticulture Science v spolupráci s MU v Brne a PU v Krakove, po ukončení ktorého bude absolventom udelený spoločný diplom uvedených univerzít.

Nové programy

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu na základe zmluvy o spolupráci so Štátnou poľnohospodárskou Timiriazevovou univerzitou v Moskve budú študovať študenti obidvoch univerzít študijný program Agrárny obchod a marketing, po ukončení štúdia sa im budú udeľovať dvojité diplomy. Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva akreditovali nový bakalársky študijný program Potraviny a technológie v gastronómii v dennej forme štúdia. Na Technickej fakulte boli akreditované dva bakalárske študijné programy, Výrobné technológie pre automobilový priemysel v dennej a externej forme štúdia a Obchodovanie a podnikanie s technikou v dennej forme štúdia, ktorý je spoločným študijným programom s Technickou fakultou Českej zemědělskej univerzity v Prahe.

Predpokladajú znižovanie záujmu

V dlhodobejšom časovom horizonte možno konštatovať, že počet študentov študujúcich na SPU v prvom a druhom stupni v dennej forme štúdia je stabilizovaný, klesá však počet študentov v externej forme štúdia, skonštatovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová. V porovnaní s akademickým rokom 2010/2011 počet študentov v externej forme štúdia klesol o 60 percent, predovšetkým z dôvodu spoplatnenia externého štúdia. „Do budúcnosti možno predpokladať, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude znižovať záujem o túto formu štúdia aj naďalej, pretože po komplexnej akreditácii vysokých škôl v SR sa predĺžila externá forma štúdia o jeden rok, bakalárske štúdium bude trvať štyri roky a inžinierske štúdium tri roky,“ povedala Chosraviová.

Najviac na Fakulte ekonomiky a manažmentu

Počty študentov na jednotlivých fakultách univerzity sa odvíjajú od počtu vedecko-pedagogických zamestnancov fakulty a materiálno-technického zabezpečenia pracoviska. Celkovo najviac študentov v troch stupňoch štúdia (2235) študuje na Fakulte ekonomiky a manažmentu, najmenej (757) na Fakulte európskych štúdií a regionálneho rozvoja. Najväčší záujem majú študenti o študijné programy manažment podniku, ekonomika podniku a účtovníctvo, bezpečnosť a kontrola potravín, aplikovaná biológia, výživa ľudí, špeciálne chovateľstvo, kvalita a bezpečnosť vo výrobných technológiách, riadiace systémy vo výrobnej technike, regionálny rozvoj a politiky EÚ, rozvoj vidieka a vidieckeho turizmu, krajinné inžinierstvo, krajinná a záhradná architektúra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM