Rastislav Búgel Správy

Pozrite si zaujímavé cifry: Vypočítali, koľko celkovo stojí štúdium na nitrianskych vysokých školách!

Rozdiel v cenách za štúdium na slovenských vysokých školách je viac ako 2000 eur za akademický rok. Pozrite sa, na ktorej z našich vysokých škôl si študenti za vedomosti zaplatia viac a na ktorej ich štúdium vyjde lacnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si zaujímavé cifry: Vypočítali, koľko celkovo stojí štúdium na nitrianskych vysokých školách!
Zdroj: TASR

Podľa portálu Študentské financie vyjde najdrahšie vysokoškoláka štúdium na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Ročné výdavky študenta – prváka na tejto škole vyšli portálu na 2125 eur. Naopak najlacnejšie vysokoškolské štúdium možno podľa prieskumu získať na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, kde je štúdium spojené s výkonom profesionálnej vojenskej služby a náklady študentov v plnom rozsahu hradí štát. Podľa portálu tu náklady na štúdium vyjdú na 20 eur ročne.

Nitrianske výšky rozdielne

Lacnejšou pre štúdium vyšla z prieskumu Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, kde sa náklady vyšplhali na sumu 1347 eur. O niečo viac stojí študentov štúdium na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Výsledná suma sa zastavila na hodnote 1526 eur.

Pri výpočte nákladov sa vychádzalo z modelového príkladu prváka študujúceho na vysokej škole dennou formou, ubytovaného na internáte, ktorý využíva služby verejnej dopravy a jedenkrát za deň sa stravuje v univerzitnej jedálni. Náklady sú vypočítané na celú dĺžku akademického roka, 10 mesiacov.

Ako sa dospelo k číslam?

Započítané sú vo výdavkoch konkrétne položky: poplatok za prijímacie konanie, poplatok za vydanie študentského preukazu, ubytovanie v dvojlôžkovej izbe na internáte, obedy v školskej jedálni a cestovné mestskou hromadnou dopravou. Po zrátaní nákladov portálu vyšlo, že medzi najlacnejšou a najdrahšou univerzitou je v súčasnosti rozdiel 2105 eur.

„Prieskum sleduje taktiež rozdiely v nákladoch študentov podľa jednotlivých študijných smerov. Napríklad, ak sa študent rozhodne pre humanitný smer, pedagogiku alebo informatiku, môže výberom školy ušetriť ročne 450 eur, študent ktorý sa rozhodne pre zdravotnícky smer, môže výberom školy ušetriť ročne až 991 eur,“ informuje Patrik Lučan z redakcie portálu Študentské financie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM