Rôzne

Pozrite si vzácne exponáty: Uvidíte aj kúsok, ktorý na Slovensku ešte NEBOL vystavený

Priamo pod Zoborom si užijeme netradičné podujatie. Na filatelistickej výstave v Nitre budú vystavené aj raritné exempláre známok.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si vzácne exponáty: Uvidíte aj kúsok, ktorý na Slovensku ešte NEBOL vystavený
Zdroj: TASR

Klasiku aj nevšedné filatelistické exponáty uvidia návštevníci na Národnej výstave jednorámových exponátov, ktorá sa začne 16. septembra v Nitre.

Počas štvordňovej súťažnej špecializovanej filatelistickej výstavy predstavia domáci i zahraniční vystavovatelia takmer stovku exponátov.

Nevídané exempláre

Organizátori zo Zväzu slovenských filatelistov pripravili pre návštevníkov aj atrakcie – raritné nevídané exempláre, aké na Slovensku doteraz neboli vystavené, potvrdil predseda organizačného výboru Milan Šajgalík.

Výstava sa koná v znamení viacerých výročí, jedným z nich je 1160 rokov od skonu nitrianskeho kniežaťa Pribinu. Ten dal v Nitre postaviť chrám, ktorý mu na jeho majetku Nitrava vysvätil arcibiskup zo Soľnohradu. Týmto sa Nitra, Pribina a jeho chrám, prvý nielen na našom území, ale aj na území celej stredovýchodnej Európy, dostali do historických dokumentov.

Prečítajte si tiež

Slovenská premiéra

Výročie vysviacky chrámu bolo dôvodom, prečo Československá republika vydala v roku 1933 k celoštátnym Pribinovým oslavám dve poštové známky zobrazujúce dva pohľady na Nitriansky hrad s dominujúcou katedrálou.

„Zhodou okolností práve jednu z týchto známok, ktorá je dnes jedinečnou vzácnosťou, predstavuje raritná spojka – dvojpáska (štvorica známok). Túto známku rovnako ako ďalšie exponáty prestížnej skupiny si bude môcť verejnosť pozrieť v špeciálnych vitrínach s vlastným osvetlením. Táto vzácna známka bude vystavená na Slovensku po prvý raz,“ povedal Šajgalík.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Výstava sa bude konať v priestoroch Divadla Andreja Bagara.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM