Rastislav Búgel Kultúra

Naše mesto očami cudzinca: Pozrite si Nitru tak, ako ju nepoznáte

Projekt amerického autora žijúceho v Kanade predstaví Nitrianska galéria. Pozrite si miesta, ktoré možno ani nevnímate, no cudzinec ich vidí. Nitra tak, ako ju nepoznáte.

Ilustračný obrázok k článku Naše mesto očami cudzinca: Pozrite si Nitru tak, ako ju nepoznáte
Foto: Rastislav Búgel

Výstavu Šikmé perspektívy: Privretými očami vytvoril umelec John W. Ford ako site-specific inštaláciu priamo vo výstavných priestoroch počas svojho dvojtýždenného pobytu v Nitre. Rozmiestnil tu fotografie rôznych miest, zákutí a detailov Nitry, ktoré môžu byť pre jej obyvateľov dobre známe, ale pretože im už zovšedneli, nevnímajú ich.

Všedné miesta nevšedne

„Ako cudzinec a návštevník ich Ford vníma oveľa pozornejšie. Nepatrné detaily na fasádach, zabudnuté kúty v interiéroch budov alebo obskúrne miesta a predmety mu vedia vyrozprávať zaujímavé príbehy o tomto meste, jeho histórii, obyvateľoch a ich živote. Nájdeme tu dokonca aj snímky detailov zo samotného Bunkra, vytrhnuté zo svojho pôvodného kontextu a zasadené do nových nečakaných miest,“ povedal o výstave jej kurátor Omar Mirza.

Musíte ich hľadať

Fotografie sú inštalované priamo do starých múrov a omietky Bunkra, pričom väčšina z nich je na prvý pohľad nepostrehnuteľná. Nejde tak o klasickú výstavnú prezentáciu. Divák musí tieto často nejednoznačné fotografie hľadať, podobne ako Ford hľadal lokality na nich zachytené. „Návštevník galérie je tak vytrhnutý zo svojej pasivity, musí na chvíľu zastať a opäť sa snažiť pozorne vnímať veci naokolo. Ford v nitrianskej výstave pokračuje v práci s fenoménmi a témami, ktorým sa dlhodobo venuje. Vytvára zväčša komplexné site-specific inštalácie, v ktorých skúma životný priestor človeka a vytvára nové súvislosti vo vnímaní architektonického priestoru, v ktorom sa miešajú minulosť s prítomnosťou a subjektívna skúsenosť s univerzálnymi myšlienkami,“ dodal Mirza.

Výstava Šikmé perspektívy: Privretými očami bude v Nitrianskej galérii sprístupnená 14. februára a potrvá do 17. marca.

Foto: nitrianska galéria

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM