Rastislav Búgel Správy

Pozor, na Nitru udrú búrky: Varujú nás pred intenzívnymi lejakmi aj vzostupom hladín!

Tmavá obloha, mračná a hromy-blesky. To presne treba očakávať v Nitrianskom okrese. V dôsledku búrok a silných lejakov dokonca môže dôjsť aj k výrazným vzostupom vodných hladín.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, na Nitru udrú búrky: Varujú nás pred intenzívnymi lejakmi aj vzostupom hladín!
Zdroj: Webnoviny.sk

V okrese Nitra sa počas štvrtka a to až do večera ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 20:00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s.,“ informujú meteorológovia zo SHMÚ. Podľa SHMÚ je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Okrem búrok a silného dažďa však musíme rátať aj s ďalšou možnou situáciou, súvisiacou s očakávaným počasím. Pracovníci SHMÚ totiž upozorňujú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Môže tak dôjsť k stekaniu vody zo svahov, bahnotok, zatápaniu pivníc, podchodov, alebo aj podjazdov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM