Monika Földešiová Rôzne

Pôžičky podpísané perom Milana Belicu

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica podpísal dnes úverové zmluvy v celkovej hodnote 37 miliónov eur. Ide o pôžičky, ktoré kraj presúva z Dexia banky Slovensko (DBS) do iných bánk. Sumu 20 miliónov eur poskytne NSK Slovenská s

Regionálni poslanci rozhodli o presune pôžičiek po tom, ako sa DBS snažila optimalizovať úverové podmienky spôsobom, ktorý kraj považoval za nevýhodný.
Zástupcovia oboch bánk i NSK netajili, že cesta k podpisu zmlúv nebola jednoduchá, ani krátka. Napokon však rozhodla dobrá ekonomická situácia kraja, ktorý podľa predstaviteľov bánk patrí aj vďaka plneniu rozpočtových pravidiel k „top samosprávam“ na Slovensku. „Banky sa v súčasnej dobe snažia správať zodpovedne. S Dexiou väčšina krajov úverové zmluvy končí a bolo ich treba preklopiť, samozrejme, za čo najvýhodnejších podmienok. Ja som rád, že NSK zareagoval včas. Ekonomika kraja sa aj napriek finančným problémom globálneho charakteru vyvíjala v ostatných rokoch pozitívne. Do rezervy sme aj pred dvomi rokmi aj tento rok dali takmer 6,7 milióna eur,“ uviedol Belica.
Podľa jeho slov si kraj mohol vďaka dobrému ratingu vyberať z viacerých ponúk. Napokon sa mu podarilo vyrokovať podmienky, s ktorými je jeho predseda spokojný. „Samozrejme, že vychádzajú z aktuálnej situácie, ale sú určite lepšie, ako sú bežné podmienky poskytovania úverov na Slovensku,“ //skonštatoval Belica. Ako uviedol, úverové zaťaženie kraja zostáva stále v norme, s úverovou kapacitou v hodnote viac ako 16,5 milióna eur. Podľa Belicu sú pre samosprávu pôžičky nevyhnutné, musia však byť čerpané za výhodných podmienok. //„Ekonomický rozvoj sa nedá dosiahnuť iba z vlastných zdrojov a len totálnym šetrením. Druhá stránka je, či kraj je schopný istinu a príslušenstvo úveru splácať. A u nás je situácia jednoznačne taká, že keď dávame prostriedky do rezervy, tak to znamená, že tieto podmienky na splácanie úveru sú vytvorené. Nie je zmysel nejsť do rozvoja. My potrebujeme predsa stavať cesty, potrebujeme vytvárať na Slovensku politiku, ktorá tlačí regióny dopredu,“ dodal.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM