Správy

Postavia Nemci svoju baterkáreň na Slovensku? V hre je lokalita v Nitrianskom kraji!

Pred pár dňami Maďari ohlásili, že budú mať obrovský závod na výrobu batérií. Strategických investorov by mohol prilákať aj Nitriansky kraj.

Ilustračný obrázok k článku Postavia Nemci svoju baterkáreň na Slovensku? V hre je lokalita v Nitrianskom kraji!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) 12. augusta oficiálne oznámila, že investuje 7,34 miliardy eur do výstavby závodu na výrobu batérií s kapacitou 100 GWh vo východomaďarskom Debrecíne, ktorý je zároveň jej druhým závodom na výrobu batérií v Európe po nemeckom závode. Ak to schváli zhromaždenie akcionárov, výstavba prvých výrobných zariadení sa začne v priebehu tohto roka.

Na oznámenie veľkej investície zareagoval na sociálnej sieti aj šéf rezortu financií Igor Matovič. V statuse, ktorý bol medzičasom vymazaný, pogratuloval maďarskému ministrovi hospodárstva a dodal, že: „Maďari idú ako rakety a my popri nich vyzeráme ako chudobní príbuzní,“.

Prečítajte si tiež

Megainvestícia v Šuranoch?

Podľa medializovaných informácií je však aj Slovensko v hre o dve veľké investície do závodov na výrobu batérií. Jedna súvisí s príchodom švédskeho Volva do parku Valaliky a druhá by sa zas mohla vyrásť v Šuranoch v Nitrianskom kraji. Informáciu zverejnil denník Hospodárske noviny.

Vláda má práve bojovať o baterkáreň od nemeckého Volkswagenu. „Šurany môžu vyfúknuť Česku továreň na batérie za miliardy. Nemecký koncern má potenciál preinvestovať štyri miliardy eur, priamo zamestnať štyri a pol tisíca zamestnancov a ďalšie tisícky v dodávateľskom reťazci,“ píšu Hospodárske noviny.

Záujem investorov

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pre Dnes24.sk potvrdilo, že plánuje pokračovať v stratégii budovania priemyselných parkov „na kľúč“. K možným investorom sa rezort hospodárstva však nevyjadruje. Priblížil aké má plány so Šuranmi.

„Lokalita Šurian bola vybraná najmä s ohľadom na predbežný záujem niektorých investorov o investície na západe Slovenska s dobrou dopravnou a koľajovou infraštruktúrou a vhodnými možnosťami energetického napojenia na elektrickú sieť v SR,“ uviedol Tlačový odbor MH SR.

„Celková výmera priemyselného parku v Šuranoch by mala byť cca 375 Ha. V osvedčení o významnej investícii, ktoré schválila vláda SR je vyššia výmera, lebo je tam započítaná aj plocha pre uvažovanú technickú infraštruktúru,“ priblížil rezort.

O termínoch realizácie priemyselného parku v Šuranoch je podľa ministerstva hospodárstva momentálne predčasné hovoriť. Závisieť to bude od mnohých faktorov, medzi iným, aj od záujmu strategických investorov.

Schválená zatiaľ bola suma 1,9 milióna eur. V tejto fáze je podľa rezortu hospodárstva určená len na prípravné práce, ktoré budú na začiatku celého procesu nevyhnutné.

„Samozrejme neskôr, v procese výkupu pozemkov a budovania potrebnej infraštruktúry, bude nutné náklady na vybudovanie parku navýšiť o potrebnú sumu, ktorá sa určí na základe znaleckých posudkov, štúdií realizovateľnosti, prípadne projektovej dokumentácie,“ dodáva tlačový odpor Ministerstva hospodárstva SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM