Rastislav Búgel Kultúra

Posledný potlesk pre Jozefa Dóczyho (†83): Pozrite si rozlúčku z divadla

Stovky ľudí dnes prišli vzdať úctu a poslednýkrát zatlieskať hercovi Jozefovi Dóczymu do Veľkej sály Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre, kde sa konala posledná rozlúčka s touto hereckou osobnosťou.

Ilustračný obrázok k článku Posledný potlesk pre Jozefa Dóczyho (†83): Pozrite si rozlúčku z divadla
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Jozef Dóczy zomrel 21. januára v neskorých nočných hodinách. Zaspomínať si na neho ako na vynikajúceho herca, človeka či dobrého kamaráta dnes prišlo množstvo jeho hereckých kolegov, divákov i predstaviteľov štátnej správy a samosprávy. Čestnú stráž pri jeho truhle držali herci, dramaturgovia, režiséri a ďalší jeho kolegovia z nitrianskeho i ďalších slovenských divadiel.

Dosky, ktoré znamenajú svet

Ako vo svojom príhovore zdôraznil šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský, Jozef Dóczy vedel vždy svojimi drobnými radosťami urobiť život krajší a preto nechcel, aby bol jeho pohreb smutný. „Dovoľte mi, aby som sa z vášho, tak milovaného divadelného hľadiska rozlúčil s vami v mene všetkých členov umeleckého súboru nášho divadla, ako aj v mene divadelníkov a umelcov, ktorí mali tú česť po mnohé roky s vami zdieľať pocity trémy, javiskového vzrušenia, zažívať s vami okamihy tvorby pred televíznymi a filmovými kamerami, či za rozhlasovým mikrofónom, za všetkých zamestnancov Divadla Andreja Bagara v Nitre, za všetkých tých spokojných divákov, ktorých ste dlhé roky tešili svojím hereckým majstrovstvom,“ povedal pri poslednej rozlúčke Sprušanský.

Spomienky pretrvajú

Podľa riaditeľa DAB Jána Grešša bol Jozef Dóczy vynikajúcim hercom, výnimočným kolegom, priateľom a dobrým človekom. „Jožinko, neexistujú slová, ktorými by sa dalo vyjadriť, ako veľmi nám budeš chýbať. Zdá sa mi nespravodlivé, aby človek obdarovaný takým veľkým hereckým majstrovstvom, s takou vôľou rozdať sa ľuďom tak, aby boli spolu šťastní, aby im bolo spolu dobre…, prečo taký človek s krásnymi veľkými plánmi, musí všetko zbaliť a odísť tam, odkiaľ niet návratu. My ti veľmi pekne ďakujeme za to, že nám mohlo byť s tebou dobre. Že sme ťa mohli a budeme mať radi. Žiaľ, už len v spomienkach,“ povedal vo svojom príhovore.

Ostal verný Nitre

Jozef Dóczy sa narodil 19. novembra 1929 v Nitre. Pôvodným povolaním bol obchodník. Členom umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara bol od roku 1955. Aj napriek množstvu ponúk z Martina, Bratislavy či Prahy, zostal nitrianskemu divadlu verný. Pôsobil tu viac ako 50 rokov, až do svojej smrti. Do sŕdc miliónov divákov sa zapísal predovšetkým ako komik. Na divadelnom javisku sa prvýkrát predstavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov. Jeho talent a nezameniteľný herecký prejav si všimli aj režiséri profesionálnych divadiel. Angažmán vo svojom súbore mu ponúkol osobne Andrej Bagar. Počas vyše polstoročia vytvoril v Nitre 174 postáv. Poslednou na javisku Divadla Andreja Bagara bola postava Firsa v Čechovovom Višňovom sade.

Všestranný herec

V herectve Jozefa Dóczyho sa striedali polohy komické so smutno-smiešnymi, groteskné s vážnymi. Účinkoval aj vo vyše 120 filmoch, televíznych filmoch a inscenáciách, v zábavných programoch. Diváci si ho obľúbili v populárnom Svákovi Raganovi alebo vo filmovej verzii Adama Šangalu. Slovenský herec je držiteľom ocenenia Zaslúžilý umelec i Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo, ktorú dostal v roku 2001. Pri príležitosti svojich 80. narodenín získal Cenu mesta Nitry za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia. V roku 2010 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti umenia, osobitne divadelného.

Rozlúčka s Jozefom Dóczym
1
Galéria
Rozlúčka s Jozefom Dóczym
23
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM