Rastislav Búgel Rôzne

Poslední slovenskí vojaci odchádzajú do Afganistanu: Slávnostná rozlúčka bola v Nitre

Stovky slovenských vojakov odchádzajú z Nitry na poslednú misiu do Afganistanu. Na slávnostnej rozlúčke v Nitre sa zúčastnili spolu s rodinami a blízkymi.

Ilustračný obrázok k článku Poslední slovenskí vojaci odchádzajú do Afganistanu: Slávnostná rozlúčka bola v Nitre
Foto: Rastislav Búgel

Slávnostný nástup prilákal do priestoru kasární 12. mechanizovaného práporu v Nitre stovky civilných návštevníkov. V Krškanoch sa rozlúčila posledná slovenská rotácia, ktorá bude účastníkom misie ISAF v Afganistane. Slovensko vysielalo svojich vojakov do Afganistanu počas 12 rokov. „Za ten čas sme mali na misiách ISAF spolu 3299 vojakov, z toho bolo 16 žien,“ povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

Cenné skúsenosti

Náčelník Generálneho štábu OS SR ďalej vyzdvihol skúsenosti, ktoré slovenskí vojaci počas pôsobenia v Afganistane ziskali. „Všetko, čo sme sa tam naučili spolu s našimi kolegami z ostatných armád, bude použité pri výcviku ďalších pokolení vojakov. Tieto cenné skúsenosti sa nedajú zaplatiť. My sme ich bohužiaľ zaplatili aj životmi a naši spojeneckí priatelia tiež. Všetko, čo pôsobilo na našich vojakov pozorne zaznamenávame a používame pri výcviku ďalších vojakov,“ povedal Milan Maxim.

Posledná rotácia

Stovky slovenských vojakov tak onedlho odchádzajú na poslednú misiu operácie ISAF. Po jej skončení bude Slovensko naďalej pokračovať v ostatných operáciách. „Máme jednotky v Bosne a Hercegovine, rovnako na Cypre. Plus máme niekoľko pozorovateľov v Afrike,“ povedal na záver náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Rozlúčka s vojakmi
20
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM