Marcel Mojžiš Kultúra

Posledná rozlúčka s Jozefom Dóczym (†83): Veľkému hercovi dáme zbohom v divadle

Posledná rozlúčka s Jozefom Dóczym (†83) sa uskutoční v piatok o 9,30 hodine vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre. Dlhoročný herec nitrianskeho divadla zomrel v pondelok v noci. Do hereckého neba tak odišla jedna z najvýraznejších osobností v histórii nitrianskeho divadla.

„Na Ďoďa budeme spomínať ako na skvelého človeka, kolegu, priateľa, otca, syna, deda. Srdcom bol pravý Nitran, srdečný hostiteľ, láskyplný vinohradník, gurmán života. Šíriteľ dobrej nálady, pozitívnej energie, humoru a vtipu. Nielen na doskách, ktoré znamenajú svet, ale v celom svojom bezprostrednom okolí, v konaní a spontánnom správaní sa. Oddaný a pokorný služobník bohyne Thálie. Čelný reprezentant veľkej a dnes už možno povedať aj zlatej generácie slovenských hercov, pre ktorých divadlo bolo všetkým,“ spomínajú na Dóczyho jeho kolegovia z nitrianskeho divadla. Legendárny rodák odišiel do hereckého neba v pondelok neskoro v noci.

Jozef Dóczy sa narodil 19. novembra 1929. Nitriansky rodák, pôvodným povolaním obchodník, pôsobil ako člen umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara od roku 1955. V meste pod Zoborom prežil celý svoj osobný aj profesionálny život. Do sŕdc miliónov divákov sa zapísal predovšetkým ako komik. Na divadelnom javisku sa prvýkrát predstavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov.

Jeho talent a nezameniteľný herecký prejav si všimli aj režiséri profesionálnych divadiel, angažmán vo svojom súbore mu ponúkol Andrej Bagar. Počas vyše polstoročia vytvoril v Nitre viac ako 170 postáv. Tou poslednou na javisku Divadla Andreja Bagara bola postava Firsa v Čechovovom Višňovom sade.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM