Rastislav Búgel Samospráva

Sledovali ste ONLINE: Poslanci o zmenách v centre mesta a futbalovom štadióne

Poslanci mestského zastupiteľstva prebrali na svojom riadnom zasadnutí niekoľko zaujímavých tém. Medzi nimi aj zástavbu Svätoplukovho námestia, dotácie a plán rekonštrukcie futbalového štadiónu.

Ilustračný obrázok k článku Sledovali ste ONLINE: Poslanci o zmenách v centre mesta a futbalovom štadióne

Náš online prenos z mestského zastupiteľstva je na konci. Niektoré témy pre vás rozoberieme podrobnejšie v nasledujúcich dňoch.

12:25 – Na rad prišlo nakladanie s nehnuteľnos­ťami mesta.

12:10 – Za zástavbu Svätoplukovho námestia hlasoval iba jeden poslanec. Návrh je na teraz zamietnutý.

11:50 – Viceprimátor Štefek opäť vyhlásil krátku prestávku.

11:32 – Poslanci rokujú o jednotlivých bodoch zmeny centra územného plánu.

11:17 – Poslankyňa Rácová rázne nesúhlasí so zástavbou námestia, čím by sa zúžil priestor na námestí, ktoré by podľa jej názoru malo ostať rozľahlé z estetických a praktických dôvodov.

11:10 – Poslanec Gavalovič hovorí o plánovanom ničení životného prostredia na územnom pláne.

11:05 – V 12 bodoch boli uvedené návrhy na zmeny v centre mesta.

10:53 – Návrh na zvolenie všetkých štyroch prísediacich sudcov a sudkýň z radov občanov pre Okresný súd Nitra na funkčné obdobie 4 rokov od zloženia sľubu bolo jednomyseľne schválené.

10:47 – Na rad prišlo volenie prísediacich sudcov z radov občanov.

10:45 – Nitra je jediným mestom na Slovensku, ktoré má vypracovaný podobný akčný plán bezbariérového prístupu.

10:43 – Projekt bol zrealizovaný z finančnej dotácie EÚ. Z peňazí bola vypracovaná aj nová kniha o meste spolu s DVD. Pripravený je aj set nových brožúr pre turistov.

10:41 – Zostavený bol aj koordinačný tím. Ten bude postupne vypracovávať plán práce na odstraňovanie bariér v meste pod Zoborom.

10:39 – Mesto spracovalo brožúru „Nitra bez bariér“ s popisom jednotlivých objektov. Rovnako bola pripravená mapa s vyobrazením bezbariérového prístupu do jednotlivých objektov. Trasa mapovania bola vyčlenená od autobusovej stanice k hradu a Štúrova – Štefánikova.

10:30 – Rokovanie poslancov pokračuje.

10:07 – Viceprimátor Štefek práve vyhlásil krátku prestávku.

10:06 – Poslankyňa Marta Rácová poukazuje na problém s informovanosťou niektorých poslancov v prípade poskytovania mestských financií.

10:01 – Mesto zvažuje, že zakúpi novú rolbu pre zimný štadión prostredníctvom Službytu.

9:55 – Mesto vyčlenilo 10 000 eur na „špeciálne služby“. Tie predstavujú objednávky ako verejné obstarávania ciest alebo iné verejné obstarávania.

9:50 – Poslanci poukázali na nepomer dotácií pre šport k dotáciám pre školy a neštátne inštitúcie.

9:45 – Mesto chce vypracovať projektovú dokumentáciu revitalizácie futbalového štadiónu. 60% finančných prostriedkov by malo prísť zo štátnej dotácie. Mesto by malo na rekonštrukciu futbalového štadiónu prispieť sumou približne 2 milióny eur.

9:40 – Údržba software mesta Nitra sa vyčíslila na 144 tisíc eur. Celková suma zahŕňa evidenciu, matriku a všetky organizačné moduly mesta. Oproti pôvodne schválenej sume mesto ušetrí približne 20 000 eur.

9:20 – Mesto momentálne disponuje 30 kamerami v meste i v príľahlých mestských častiach. Ak bude dostatočný počet finančných prostriedkov, plánuje zakúpiť ďalšie kamery, a zefektívniť tak kamerový systém v Nitre.

9:15 – Mesto nedisponuje tzv. „záchytkou“. Poslanci sa pýtali na spôsob riešenia opilcov. Polícia na miesto privolá záchranku, čo sa nepáči práve záchranárom. V minulosti sa stávali prípady, kedy opitý človek po odmietnutí prevzatia zdravotnou službou zahynul. Práve z tohto dôvodu si mestská polícia zapisuje evidenčné číslo sanitky a meno zdravotníka.

9:11 – Mestská polícia neuvažuje o zakúpení mopedov pre svoje hliadky. V súčasnosti využíva 4 bicykle, ktoré sú v prevádzke počas letných mesiacov. Výstroj mestskej polície je podľa jej náčelníka v dobrom stave.

9:00 – Z hľadiska verejného poriadku sa ukľudnila situácia v mestskej časti Dražovce. Rovnako polícia podľa správy zapája do organizácie podujatí a pod. Chvália si aj spoluprácu s mestskou políciou. Poslanec Ivančík pridal svoj názor. Problém s časťou neprispôsobivých občanov v Dražovciach sa podľa neho vyriešil zásluhou občanov tejto mestskej časti.

8:49 – Primátor Dvonč poukázal na problém s únikovými východmi. Podľa neho sú často zatarasené športovým vybavením a iným materiálom.

8:48 – Poslanci poukázali na problém s Mestskou halou a prevenciou pred požiarmi. Poukázal na nevyhovujúce úzke schodiská. Rovnako sú podľa neho problémom aj nočné kluby a podniky. Reagovala Správa športovísk. Na Mestskej hale prebehla kontrola. Boli prijaté dajaké opatrenia. Podujatia sú hlásené HaZZ.

8:45 – Oproti roku 2011 sa navýšil počet požiarov. Zranené boli 3 osoby, ďalší dvaja zomreli. Najviac požiarov bolo vzniklo na Čermáni, Starom meste, Párovciach… Za najväčší počet požiarov mohli fajčiari, alebo vznikli z nedbanlivosti.

8:36 – Správa o výsledku následnej finančnej kontroly Základnej školy Na Hôrke č. 30 zistila, že škola sa dopustila niekoľkých nedostatkov, napríklad v oblasti účtovníctva v školskej jedálni a iné. Riaditeľka sa zaviazala o nápravu vzniknutých problémov.

8:31 – Poslanci sa konečne dostali k prvému bodu rokovania. Nasleduje kontrola plnenia uznesení MSZ v Nitre.

8:11 – Mestské zastupiteľstvo práve začalo. V sále sa nachádza 26 poslancov.

8:00 – Veľká zasadačka sa postupne napĺňa poslancami. Mestské zastupiteľstvo o chvíľu začne.

Mestské zastupiteľstvo opäť zasadlo a vy môžete byť pri tom. Poslanci rozoberú množstvo zaujímavých tém. Pozrite si zoznam niektorých zaujímavých:

  • Správa o požiarovosti na území mesta Nitry za rok 2012
  • Správa o bezpečnostnej situácii v meste Nitra za rok 2012
  • Informatívna správa o pridelení dotácií z rozpočtu Mesta Nitry na rok 2013 pre cieľovú oblasť telesná kultúra
  • Návrh na rozpočtové opatrenia v rozpočte Mesta Nitry na rok 2013
  • Akčný plán „Nitra pre všetkých“ – Informácie (nielen) pre hendikepovaných turistov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM