Správy

Poslanci Kalnej sa presvedčili, že odstrániť hluk a prach z farmy je možné

Starosta Kalnej nad Hronom spolu s poslancami a zamestnancami obecného úradu navštívili začiatkom mája poľnohospodárske družstvo v moravských Dražůvkach, aby sa naživo presvedčili o tom, ako kvalitu života v obci zlepšila moderná technológia, zachytávajúca prach a hluk z pozberovej linky.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Kalnej sa presvedčili, že odstrániť hluk a prach z farmy je možné
2
Galéria
Zdroj: HUGO BACH

Starosta obce Ladislav Éhn s piatimi poslancami, prednostom OcÚ Igorom Gogorom, niekoľkými zamestnancami obecného úradu a občanmi, bývajúcimi v susedstve Donau farm, sa prišli na vlastné oči a uši presvedčiť o tom, ako dokáže moderná technológia zlepšiť vzájomné spolunažívanie obce a družstva a pritom nenarušiť ráz obce. Takúto technológiu, ale už modernejšiu, plánujú totiž farmári inštalovať aj na novú pozberovú linku v Kalnej.

Zníženie hluku, prachu a dopravy

„Uvedomujeme si, že výroba kvalitných potravín je pre našu spoločnosť nevyhnutná, no nakoľko sa nová pozberová linka nachádza v blízkosti rodinných domov, musíme byť veľmi opatrní. Úlohou obce je zvyšovať kvalitu a komfort života našich občanov. Areál poľnohospodárskeho družstva je ohraničený historicky a našim spoločným cieľom by malo byť znižovanie hluku, prachu aj dopravy. Presne toto v danej lokalite potrebujeme pre občanov dosiahnuť – znížiť hluk, prašnosť a dopravu,“ hovorí prednosta obecného úradu Igor Gogora.

Počas prehliadky farmy padali mnohé otázky, ktoré zaujímajú nielen poslancov, ale pochopiteľne aj obyvateľov Kalnej, žijúcich v susedstve. Poslancov najviac zaujímal zdroj hluku, ktorým je sušička. Ako chce Donau farm eliminovať hluk? „Sušička aj filter budú fungovať v kompletne opláštenom objekte, ktorý tlmí zvuk technológie na minimum. Zároveň zvuk bude smerovať do miesta, kde nie sú domy a ešte tam príde aj protihluková stena. Nové silá budú prirodzenou zvukovou bariérou pre staré silá,“ vysvetľoval prítomným poslancom riaditeľ Donau Agro, Michael Houmann. Dodal, že navyše vyvinuli ešte aj opatrenia na zachytenie prachu z kukurice.

Prečítajte si tiež

„Sušička produkuje prach len počas sušenia poľnohospodárskych komodít – a práve ten čas sušenia by sme vedeli skrátiť na polovicu pomocou nových skladovacích kapacít,“ zapojila sa do diskusie Zuzana Benešová, niekdajšia riaditeľka a dnes konzultantka Donau farm. Pri navýšení skladovacích kapacít sa poslanci pýtali či to znamená, že farma bude prijímať zákazky aj od iných pestovateľov, ktorí potrebujú sušiť svoju úrodu. „Nie, budeme sušiť rovnaký objem ako doteraz,“ padla jednoznačná odpoveď Benešovej, ktorá tiež vysvetlila, že dnes sa už nerobí ani presušovanie komodít. „Naša obchodná stratégia je navyše nastavená tak, že komodity odchádzajú plynule preč k odberateľom,“ dodala.

Zdravé a nezávadné prostredie

Ak pôjde naraz viac síl s lepšou technológiou, filtrami a opláštením, sušenie sa skráti na polovičný čas a komodity na výrobu potravín – ktoré končia aj v domácnostiach obyvateľov Kalnej, budú uskladňované v zdravom a nezávadnom prostredí. „Nové silá prinesú menej premávky nákladných áut, ktoré nebudú musieť jazdiť medzi satelitnými skladmi a Kalnou, ale odvezú úrodu priamo do strediska Donau farm a tým to končí. No hlavne sa skráti čas spracovania obilovín a strukovín. Žatvu v prípade priaznivého počasia vieme zvládnuť aj za jeden mesiac,“ zhrnul výhody Houmann.

Starosta, časť poslancov a zamestnancov obecného úradu v Kalnej v diskusii s riaditeľom a konzultantkou Donau farm pred filtrom novej sušičky v Dražůvkach. / Zdroj: HUGO BACH

Zlepšenie života obyvateľov Dražůviek v susedstve poľnohospodárskeho družstva potvrdzuje aj starostka Klára Čudrnáková, ktorú starosta s poslancami požiadal o stretnutie. „Odkedy v areáli namontovali filtre, ktoré sľubovali, nemáme ani jednu sťažnosť,“ hovorí. Pozvaní obyvatelia dediny, najbližší susedia, jej slová potvrdili – odvtedy bez obáv sušia vonku bielizeň a v susednej záhradke nepočujú nič. S majiteľmi firmy má obec korektné vzťahy a spolupracujú na ekologických projektoch, napríklad výsadbe zelených pásov na poliach. Dopravu poľnohospodárskych vozidiel počas žatvy smerujú tak, aby cez dedinu chodila čo najmenej.

Maximum pre spokojnosť obyvateľov

Silá v areáli Zemagra v Dražůvkach počas sezóny vypínajú niekedy medzi 22. hodinou a polnocou. Šlo by to aj v Kalnej? zaznie otázka poslancov. Podľa zástupcov Donau farm všetko záleží od počasia a jeho vrtochov, ale to, čo nevie ovplyvniť človek, vie ovplyvniť technológia a to je skrátenie času sušenia komodít. “Verím, že schvaľovací proces, ktorý v minulosti zastal na rôznych nedorozumeniach, sa teraz, keď sme sa všetci presvedčili, že kvalitnými technológiami vieme riešiť problémy, konečne pohne,” hovorí Michael Houmann.

„Proces povoľovania výstavby nových síl sa natiahol na viac ako dva roky. Jednoducho sme sa potrebovali uistiť a spraviť preto maximum pre to, aby boli občania spokojní. Vyžiadali sme si rôzne doklady, získali stanovisko ministerstva životného prostredia, spracovali vlastnú rozptylovú štúdiu, dohodli sa na vybudovaní hlukovej bariéry nad rámec, viedli hodiny férových dialógov, argumentovaní a dokazovaní. Zároveň sme sa dohodli na vzájomnom memorande o fungovaní s cieľom neznížiť – naopak, zvýšiť kvalitu života našich občanov,“ dodáva na záver starosta obce Kalná, Ladislav Éhn.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM