Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci budú schvaľovať volebné obvody: Najviac zástupcov by mala mať Klokočina

Hranice i počet volebných obvodov v Nitre bude počas jesenných komunálnych volieb rovnaký ako pred štyrmi rokmi. Vyplýva to z materiálu, o ktorom budú mestskí poslanci rokovať na svojom mimoriadnom rokovaní v utorok 12. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci budú schvaľovať volebné obvody: Najviac zástupcov by mala mať Klokočina
Foto: Rastislav Búgel

Podľa predkladaného návrhu zostane v meste sedem volebných obvodov. Prvý budú tvoriť mestské časti Dolné a Horné Krškany. Druhým volebným obvodom bude Staré mesto, tretím Čermáň a štvrtým najväčšie nitrianske sídlisko Klokočina. Piaty volebný obvod budú tvoriť Diely, Kynek, Mlynárce a Párovské Háje. V šiestom volebnom obvode bude mestská časť Zobor a Dražovce a v siedmom sídlisko Chrenová a Janíkovce.

Viac ako 2600 obyvateľov na poslanca

V novom volebnom období sa podľa radnice nebude meniť ani počet poslancov. V prípade, že predložený návrh zastupiteľstvo schváli, bude mať mestský parlament tak ako doteraz 31 členov. „Počet poslancov sa určuje podľa počtu obyvateľov v obci. Vzhľadom na počet obyvateľov mesta Nitra ide o rozmedzie 19 až 31 poslancov. Volebné obvody a počty poslancov v nich sú určované tak, aby sa s minimálnou odchýlkou blížili k priemernému počtu obyvateľov mesta pripadajúcemu na jedného poslanca. V tomto čase to predstavuje 2601 obyvateľov na jedného poslanca,“ uvádza sa v materiáli, o ktorom bude na svojom mimoriadnom rokovaní rozhodovať zastupiteľstvo.

Najviac z Klokočiny

Podľa tohto kľúča bude mať najviac zástupcov sídlisko Klokočina, kde budú občania voliť osem poslancov. Najmenšie zastúpenie bude mať obvod Dolné a Horné Krškany, ktorý bude zastupovať jeden poslanec. Pre voľby primátora bude mesto tvoriť jeden jednomandátový volebný obvod. Komunálne voľby sa budú konať 15. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM