Rastislav Búgel Kultúra

Populárny festival sa blíži: Divadelný terorista Oliver Frljič zavíta do Nitry

Hra 25 671, ktorú Divadelná Nitra uvedie 30. septembra, hovorí o jednom z doteraz nevyriešených problémov občianskej vojny v bývalej Juhoslávii.

Ilustračný obrázok k článku Populárny festival sa blíži: Divadelný terorista Oliver Frljič zavíta do Nitry

Skutočné ľudské osudy a ich skutoční aktéri priamo na divadelných doskách, aj to ponúkne 22. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Jedným z vrcholov hlavného programu Divadelnej Nitry, ktorá sa uskutoční od 27. septembra do 2. októbra, bude slovinská inscenácia nazvaná 25 671. Číslo 25 671 – to je počet ľudí, ktorí boli po skončení prvej časti občianskej vojny v Juhoslávii a vzniku samostatného Slovinska v roku 1992, vymazaní z registra občanov. Traja z nich priamo na doskách Divadelnej Nitry 30. septembra dosvedčia, aké je to žiť a súčasne neexistovať pre svoj štát, pre svojich spoluobčanov, informovala o tom PR manažérka festivalu Dana Freyerová.

25 671 neexis­tujúcich občanov

Hru 25 671 vytvoril medzinárodne uznávaný chorvátsky režisér s bosnianskymi koreňmi Oliver Frljič, ktorého v jeho domovine prezývajú aj „divadelný terorista“. Otvorene a provokatívne totiž hovorí o nedávnej politickej minulosti bývalej Juhoslávie, odkrýva tabuizované témy a prináša bolestné príbehy. V roku 2012 sa o ňom v chorvátskej tlači písalo viac ako o ktoromkoľvek inom umelcovi, upozornila Freyová.

Skutočné príbehy

V prípade slovinských „neobčanov“ v roku 1999 ústavný súd v Slovinsku rozhodol, že ich vymazanie bolo protiprávne. Títo ľudia však neboli ani odškodnení ani zaregistrovaní späť. Niekoľkým sa nedávno podarilo vysúdiť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu odškodné, ale iní boli ešte v 90. rokoch „deportovaní“ do Chorvátska a zmizli bez stopy, informovala ďalej Dana Freyová. Po 21 rokoch od udalosti, o ktorej sa v Európe príliš nehovorí, tak Oliver Frljič prináša inscenáciu, ktorá mrazí obžalobou ex-juhoslovanskej histórie a kladie otázky osobnej a politickej zodpovednosti. Slovinská inscenácia má zároveň veľa spoločného s podtitulom Divadelnej Nitry 2013 – „Očistení?“.

Bohatý program Divadelnej Nitry

Na Divadelnú Nitru zavíta tento rok 13 divadelných súborov z Českej republiky, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska aj Slovenska. Diváci sa počas šesťdňového festivalového maratónu môžu tešiť na 13 inscenácií počas 19 predstavení v hlavnom programe a na vyše 70 rôznych podujatí – divadelných, filmových, výtvarných a hudobných, v sprievodnom programe.

Kompletný program Divadelnej Nitry 2013 možno nájsť na webstránke festivalu www.nitrafest.sk. Vstupenky na festivalové predstavenia sa dajú kúpiť online priamo cez webstránku festivalu, alebo každý pracovný deň od 13:00 do 17:30v pokladnici festivalu v budove Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM