Nikoleta Kováčová Rôzne Správy

Poplach v Žiranoch: Vybudujú DOČASNÚ cestu

Problém na jedinej prístupovej komunikácii do obce sa objavil ešte v marci.

Ilustračný obrázok k článku Poplach v Žiranoch: Vybudujú DOČASNÚ cestu
Zdroj: tvnoviny.sk

Obyvatelia obce Žirany sa obávajú najhoršieho – že zostanú odrezaní od sveta a nedostanú sa do práce, do školy, k lekárovi. Hrozí, že jediná prístupová cesta do dediny sa úplne zosunie, informujú tvnoviny.sk.

Začne sa rekonštrukcia

Cesta je v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Podľa tvnoviny.sk prieskumy potvrdili, že svah je nestabilný a zosuv sa rozširuje.

„Môžu za to nadmerné zrážky aj geologická a hydrogeologická skladba územia,“ uvádza portál. Zhoršenému stavu vozovky nepomohli ani nákladiaky smerujúce do kameňolomu a vápenky v Žiranoch.

Hovorkyňa NSK Zuzana Vilčeková pre tvnoviny.sk uviedla, že v súčasnosti prebiehajú práce na nižšie položenom pozemku. „Po ukončení týchto stabilizačných prác začnú rekonštrukčné práce na poškodenej ceste,“ dodala.

Praskliny na ceste do obce Žirany sa objavili ešte vlani v decembri. V marci na úseku vyhlásili mimoriadnu situáciu a vstup do dediny začali riadiť prenosné semafory.

„Na mieste praská podmývaná cesta. Kým hydrogeologický prieskum presne objasní zosuv pôdy, budú na ceste bezpečnostné opatrenia,“ uviedla na jar krajská samospráva.

„Keby to ruplo celé, že sa tam spraví jama, nedostanú sa mi tam ani sanitky, ani hasičské autá, nič sa vlastne nedostane do dediny,“ povedal v marci pre tvnoviny.sk starosta Žirian Imrich Nagy. 

Najprv dočasná, potom nová

S kompletnou rekonštrukciou poškodenej cesty sa začne až vtedy, keď sa vybuduje dočasná, uvádzajú tvnoviny.sk. Takzvaný bypass umožní, aby sa obyvatelia obce Žirany dostali do práce, do škôl či k lekárovi. Dočasná cesta bude kopírovať poškodenú.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM