Kultúra

Ponitrianske múzeum láka: Uvidíte aj najstarší zachovaný zvon v Nitre

V Ponitrianskom múzeu v Nitre v týchto dňoch sprístupnili prvú časť výstavy s názvom Sv. Ján Nepomucký, stopy minulosti v Nitrianskom kraji. Výstava je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Ilustračný obrázok k článku Ponitrianske múzeum láka: Uvidíte aj najstarší zachovaný zvon v Nitre
Zdroj: Rastislav Búgel

Cieľom výstavy je popularizovanie sakrálnych pamiatok na území Nitrianskeho samosprávneho kraja. Zameriava sa na prezentáciu reštaurátorských prác na viacerých pamiatkach v Nitre i na zbierkových predmetoch Ponitrianskeho múzea s vyobrazením sv. Jána Nepomuckého.

Súčasťou výstavy sú aj rôzne predmety, napríklad zvon zasvätený sv. Jánovi Nepomuckému z farského kostola sv. Urbana na Zobore, ktorý je zároveň aj najstarším zachovaným zvonom v Nitre.

„Medzi exponátmi je aj relikviár z farského kostola zasväteného sv. Tomášovi Becketovi v Novej Vsi nad Žitavou a plastiky zo zbierky nitrianskeho historika Imricha Točku. V budúcom roku 2021 sa sprístupní aj druhá časť výstavy, ktorá predstaví sakrálne pamiatky vybraných obcí nitrianskeho regiónu,“ uviedla PR manažérka múzea Daniela Hrnčárová.

Ako doplnila, súčasná výstava je obohatená o interaktívne vzdelávacie aktivity určené školákom. „Tí sa vďaka nim zoznámia s ukážkami reštaurátorskej práce, zoznámia sa so životopisom a legendami o sv. Jánovi Nepomuckom. Návštevníci si budú môcť okrem toho pozrieť aj krátky film o tomto svätcovi,“ dodala Hrnčárová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM