Správy

Pomoc utečencom v Nitrianskom kraji: Prímestskou dopravou môžu cestovať ZADARMO

Do pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, sa zapájajú dobrovoľníci, samosprávy a aj rôzne firmy a organizácie. Utečencom na území Nitrianskeho kraja pomôže ďalšia úľava.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc utečencom v Nitrianskom kraji: Prímestskou dopravou môžu cestovať ZADARMO
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na Slovensko prúdia tisíce vojnových utečencov a zareagoval aj Nitriansky samosprávny kraj. Jednou z foriem pomoci, ktorú ponúka, je bezplatné cestovanie.

Bezplatné cestovanie

„V vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine zavádza Nitriansky samosprávny kraj odo dňa 9.3.2022 opatrenie v podobe bezplatného cestovného v prímestskej autobusovej doprave na území Nitrianskeho samosprávneho kraja určené pre občanov z Ukrajiny, ktorí vzhľadom na prebiehajúci vojnový konflikt na Ukrajine opustili krajinu," informuje Nitriansky samosprávny kraj.

O aktuálnej pomoci viac prezradil dopravca Arriva.

„Na základe rozhodnutia Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja oznamujeme, že od 9. marca 2022 až do odvolania bude v rámci prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy vo verejnom záujme uplatňované bezplatné cestovné pre občanov z Ukrajiny," píše Arriva na svojom webe.

Prečítajte si tiež

Potrebujú potvrdenie

Bezplatné cestovanie môžu využiť utečenci z Ukrajiny, ktorí majú štatút cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska.

„Dopravca je oprávnený požadovať od cestujúceho preukázanie sa cestovným pasom alebo iným dokladom, ktorý preukazuje ukrajinskú štátnu príslušnosť a je držiteľom potvrdenia vydaného Policajným zborom SR, resp. má štatút cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska," informuje Arriva.

Dopravca zároveň upozorňuje, že bez uvedeného potvrdenia bezplatná preprava nebude umožnená.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM