Zuzana Vajayová Od Vás

Polovica dospelých Rómov analfabetmi!

Na začiatok si stručne povieme, prečo je rómsky problém problémom, pridáme pár fínt našich spoluobčanov a záverom v prvej časti navrhneme pár riešení.

Podľa rôznych autorov z rokov 1993 – 1997 bola situácia v rómskych osadách nasledovná: 250 000 až 400 000 Rómov žijúcich na Slovensku a dnes sa uvádza 450 000 až 600 000 Rómov. Prognóza hovorí o 1 200 000 s­poluobčanoch v rozmedzí 15 – 20 rokov. Podstatná časť z nich žila a žije v osadách v extrémnych podmienkach. Keďže nepracujú, tak ani na lepšie nemajú nárok. Dokonca ani nechcú pracovať, lebo sa to neoplatí a to už je naša chyba, keď dostanú viac peňazí bez práce. Nezamestnanosť v osadách je priemerne 99%.

30–40 % rómskych detí navštevuje základnú školu nepravidelne (iba v tých mesiacoch, kedy je v škole teplo, čo je pochopiteľné vzhľadom na vybavenosť ich domácností a spôsob ich života).

58 % rómskych detí navštevuje základnú školu a 42 % školu špeciálnu, asi 50 % dospelých Rómov sú analfabeti, to bolo v roku 1995, teraz ich je až 70% a bude sa toto číslo zvyšovať. Ako Darwin v evolučnej teórii vravel o prirodzenom výbere, to, čo nepotrebuje, tak sa neučí. Na poberanie sociálnych dávok netreba žiadnu školu a ani čítať, či písať.

25 % detí spadá do pásma verbálnej debility, už v prvej triede prepadá 22 % rómskych detí, 5 – krát častejšie dostávajú zhoršenú známku zo správania, 30 – krát častejšie ukončujú povinnú školskú dochádzku v nižšom ako v deviatom ročníku, takmer 90 % Rómov neprekročilo hranicu základného vzdelania, strednú školu navštevuje 2,5 % Rómov.

Motivovať ľudí, alebo nútiť ich chodiť do školy, keď to nepotrebujú je zbytočné. Škoda peňazí a úsilia. Keby sme podmienili vlastnenie vodičského oprávnenia ukončením aspoň základnej školskej dochádzky, potom by sa začala situácia radikálne meniť. Dnes máme na Východnom Slovensku obce, kde má každý Róm vodičské oprávnenie a z nich nevie čítať a ani písať 70%.

Pýtate sa ako je to možné??? Nemusia to vedieť, stačí vedieť komu má dať 2000 € za prižmúrenie oboch očí a môže jazdiť. Niekedy sa platilo 50000 Sk, ale pri prechode na euro sa inflačne posunula taxa.

Podľa údaju, ktorý vraví, že iba 2,5% Rómov navštevuje strednú školu, aj z toho mála žiakov, podstatná časť po dosiahnutí 16 roku života odchádza na úrad práce. Odchádzajú preto, lebo zvýšia príjem sociálnych dávok pre svoju rodinu. Mladý Róm zahodí svoju šancu na lepší život pre smiešnych pár eur. Rodič ho ešte pochváli za „zarobené“ peniaze. Na pár dní bude za čo piť a fajčiť. Vzor má doma u rodičov.

Je načase zrušiť túto možnosť odchodu zo školy za účelom poberania dávok. Musí platiť pravidlo, nárok na sociálne dávky máš (keď si zdravý) až keď odpracuješ aspoň 3–5 rokov po dosiahnutí dospelosti. Ak majú dieťa od 16 do 25 rokov, neštuduje a ani nepracuje, nemôžme ho za ničnerobenie podporovať.

Rodinné prídavky na deti dostanú až po dosiahnutí dospelosti a tým obmedzíme podporu a motiváciu mať deti mladistvým a maloletým matkám v osadách. Tie sú motivované kvôli materstvu odchádzať zo škôl. Rodinné prídavky dostane každý na 2 deti a na 3,4,8 atď. dostane človek daňový bonus k výplate, ktorý plnohodnotne nahradí rodinné prídavky. Ak človek príde o prácu, má namiesto daňového bonusu opäť nárok na rodinné prídavky a to na všetky deti. Samozrejme, musí mať odpracované aspoň 2–3 roky a prídavky v plnej výške by mali byť vyplácané 18 mesiacov. To je dostatok času, aby si našiel novú prácu.

Ešte sa na chvíľu vrátim ku školstvu. V obciach, kde je početná skupina Rómov v obecnej škole už nenájdete tzv. nerómske dieťa. Pri skúsenostiach rodičov s rómskymi žiakmi si svoje ratolesti radšej premiestnia do škôl v meste, hoci aj 25 km vzdialenom. V takejto škole treba robiť menšie triedy, max. s 10-mi žiakmi, aby sa im mohli učitelia plnohodnotne venovať. Hlavne tie deti zaostávajú v správaní a v prístupe k učeniu.

Ak školu navštevuje aspoň 50% deti zo sociálne zanedbaného prostredia, celá škola má nárok na školské pomôcky zdarma a obedy za 0,00 – 0,03€. Už nemusia platiť ani 3 centy, záleží na zriaďovateľovi školy, ako rozhodne podľa zákona 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR. Ďalšia časť bude o pár dní… spomeniem v nej aj ako si naši spoluobčania vyberajú pôžičky z bánk a ako ich neplatiť, či ako sa platia (neplatia) pokuty…

Viac na: www.tongel.sk

Zdroj: Ľubomír Tongeľ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM