Marcel Páleš Samospráva

Politológovia o výsledku krajských volieb: Ľavica všetko prevalcuje!

Politológovia v sobotňajších krajských voľbách odhadujú víťazstvo ľavice. Pravica podľa nich aj v týchto VÚC-kach dokázala, že nie je schopná spolupracovať.

Ilustračný obrázok k článku Politológovia o výsledku krajských volieb: Ľavica všetko prevalcuje!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Pravicové Slovensko nebude, nie je dôvod, aby to tak bolo. Od parlamentných volieb, kedy Slovensko očervenelo, sa nestalo nič také, aby bolo pravicové,“ povedal pre agentúru SITA politológ Ján Baránek. To by podľa neho odporovalo všetkým zákonitostiam, aj politickým aj politologickým, a hlavne logike, ak by sa to tu zmenilo. „Nie je na to momentálne zatiaľ dôvod,“ doplnil s tým, že si netreba robiť ilúzie, že sa tu zmenia politické pomery.

Obháji sa súčasný stav?

Politológ si myslí, že ak sa obháji súčasný stav, ktorý tu bol pred voľbami, bude dobre. Pravica podľa jeho slov aj v týchto VÚC-kach dokázala, že nie je schopná spolupracovať. „SDKÚ-DS prišla s blbým nápadom násilnej, nejakej deklaratívno-zmluvnej spolupráce, ktorá bola dopredu odsúdená na neúspech. Tam sa začalo všetko rozbíjať, preto ak sa obháji súčasný stav, bude dobre,“ poznamenal Baránek.

Vedenia vyšších územných celkov ani nemajú záujem nejako informovať ľudí o kompetenciách, lebo čím by boli voliči informovanejší, tým viac by sa vedenie VÚC vystavovalo kontrole a nejakým požiadavkám, myslí si politológ. „A všeobecne platí pre každý vládny establišment, čím volič menej vie, tým sa lepšie vládne,“ doplnil Baránek.

K víťazstvu ľavice sa prikláňa aj politológ Miroslav Kusý. Podľa neho to jednoznačne vychádza tak, že Smer-SD to prevalcuje, celé tieto voľby budú podľa neho v ich prospech. „Je tu jedna šanca práve v Bratislavskom kraji, že sa udrží Pavol Frešo, ktorý získal podporu značnej časti opozície, ale aj v tomto prípade Smer-SD zvolil kandidáta, Moniku Flašíkovú Beňovú, ktorému pomáha, ako sa len dá,“ povedal.

Pravica má mizivé možnosti vyhrať

Podľa politológa Michala Horského má pravica podľa toho, čo predvádza v posledných rokoch a aj v týchto voľbách, iba mizivé možnosti poraziť ľavicu a nulovú možnosť poraziť ľavicových kandidátov. Na druhej strane však podľa volieb do krajských samospráv ťažko usudzovať, aký bude vývoj preferencií strán, myslí si.

„Koalície sú tak premiešané a neprehľadné, že volič často nevie, z akej strany volí svojho poslanca. No ak niečo vie, tak len o všeobecne známych osobnostiach, ktoré sú kandidátmi na funkciu županov,“ dodal Horský.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM