Rastislav Búgel Kultúra

Navrhnite meno, ktoré si to zaslúži: Kraj hľadá osobnosť tohto roka...

Nitriansky samosprávny kraj aj tento rok vyzýva občanov, aby navrhli osobnosti, ktorým kraj udelí ocenenie za rok 2013.

Ilustračný obrázok k článku Navrhnite meno, ktoré si to zaslúži: Kraj hľadá osobnosť tohto roka...

Ako sa vo výzve uvádza, ocenenia NSK je možné udeliť osobám, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju kraja, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými činmi a zaslúžili sa o rozvoj priateľstva medzi národmi a regiónmi sveta. Cenu možno udeliť občanom Slovenskej republiky i cudzím štátnym príslušníkom.

So súhlasom nominovaného

Kandidát na ocenenie musí byť významnou osobnosťou a všeobecne rešpektovanou autoritou, ktorá má výrazný a dlhodobý podiel na rozvoji a pozitívnej prezentácii Nitrianskeho kraja. Každoročne sa udeľuje päť druhov ocenení. Je to Cena NSK, Pamätná plaketa predsedu NSK, Pamätný list predsedu NSK, Ďakovný list predsedu NSK a Čestná pocta predsedu NSK.

Návrhy osobností, ktorým by podľa občanov malo byť udelené ocenenie, musia obsahovať meno a priezvisko navrhovanej osoby, charakteristiku jej zásluh, odôvodnenie predloženého návrhu a súhlas navrhovaného s nomináciou. Takto spracované návrhy sa predkladajú na oddelenie kultúry Odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK do 30. septembra 2013.

Vlani vedci

Vlani získali Cenu NSK vedci Peter Liba, Titus Kolník a Emil Vontorčík. Ďakovný list a zlatú pamätnú medailu získal In memoriam teoretik ruskej a slovenskej literatúry Andrej Červeňák a publicista a spisovateľ Laco Zrubec. Pri príležitosti 150. výročia založenia získala Pamätný list a zlatú pamätnú medailu aj Jednota matematikov a fyzikov Slovenska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM