Správy

Podniky v Nitre ožívajú: Najesť sa v reštaurácii môžu len očkovaní a prekonaní, FOTO

Mnohým podnikateľom sa začiatkom januára splnilo ich vianočné prianie. Od 3. januára mohli otvoriť svoje prevádzky. Nie však pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku Podniky v Nitre ožívajú: Najesť sa v reštaurácii môžu len očkovaní a prekonaní, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Od 3. januára platí na Slovensku vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá dovoľuje otvoriť reštaurácie a ostatné prevádzky verejného stravovania.

Interiéry reštaurácií či kaviarní môžu byť po novom otvorené v režime OP, to znamená, pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19. Povolená je konzumácia jedál a nápojov na mieste za dodržania viacerých podmienok.

V režime základ môže naďalej fungovať len výdaj jedál na odber so sebou.

„Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Aké sú podmienky?

Obsadená môže byť len polovičná kapacita zariadenia a za jedným stolom môžu sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Zabezpečené musia byť aj dvojmetrové odstupy medzi stolmi.

Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální ani reštaurácií v hoteloch, ktoré poskytujú služby výhradne pre ubytovaných hostí.

„Reštaurácie môžu fungovať aj po 20:00, keďže prihliadame na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu. Ak ide o prítomnosť ľudí po 20:00 v prevádzkach, upozorňujeme na platný zákaz vychádzania po 20:00,“ uvádza ÚVZ SR.

Prečítajte si tiež

Reštaurácie v hoteloch

Reštaurácie a stravovacie zariadenia v hoteloch môžu poskytovať služby nielen pre ubytovaných (režim OP), v tom prípade je však potrebné dodržať kapacitné obmedzenia, a to 50 % z počtu stolov.

Hotelové reštaurácie, ktoré obsluhujú iba ubytovaných hostí v režime OP plus test, majú povolené vyššie kapacity.

„Konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov stále nie je povolená. Reštaurácie, ktoré majú v nákupných centrách svoje priestory, môžu fungovať za dodržania stanovených podmienok,“ dodáva ÚVZ SR.

V galérii si pozrite zábery z otvorenia stravovacích zariadení v Nitre!

Novinky z Nitry

Podniky v Nitre fungujú v režime OP
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM