Rastislav Búgel Hokej Hokej

Pod Zoborom sme lepší tím nevideli: Skelleftea má päť účastí vo finále v rade a v kabíne zvučné mená

Už v piatok 21. augusta v Nitre vypukne nefalšované hokejové šialenstvo. Pod Zobor pricestuje jeden z najlepších európskych klubov súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom sme lepší tím nevideli: Skelleftea má päť účastí vo finále v rade a v kabíne zvučné mená
Foto: Rastislav Búgel

Je ním švédska AIK Skelleftea. V jeho drese istý čas pôsobil aj terajší riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik. Stalo sa tak v sezóne 2007/2008 a odohral 16 zápasov, v ktorých strelil dva góly. Ako sa Kováčik vyjadril pre oficiálnu stránku HK Nitra, je presvedčený, že lepší tím ako švédska Skelleftea pod Zoborom ešte nehral.

A súper to veru bude poriadne kvalitný. V posledných piatich sezónach sa AIK Skelleftea vždy prebojoval do finále najvyššej švédskej súťaže. Na svojom konte má z týchto sezón 3 strieborné medaily a dva tituly v sezónach 2012/2013 a 2013/2014.

Švédska Skelleftea má na svojej strane špičkového trénera Hansa Wallsona. Ten stál za úspechmi v posledných troch sezónach, keď ho klub povolal od kormidla juniorky k „A“ mužstvu uprostred ročníka 2012/2013. S tímom tak od svojho vymenovania do funkcie dosiahol dva tituly a jedno striebro. Rovnako aj pravidelné víťazstvo základnej časti súťaže.

Skvelí hokejisti

Okrem kvalitného trénera klub stavia aj na šikovných hráčoch. Vo svojom kádri má Skelleftea 23 Švédov, a po jednom Kanaďanovi, Fínovi a Američanovi. Navyše sa klub pred nadchádzajúcou sezónou posilnil o ďalšie kvalitné mená. Za všetky spomeňme Alexandra Urbova, ktorý prichádza z Čerepovca (KHL) a na svojom konte má aj štarty za Washington a New Jersey v NHL. Prišiel aj Matias Ritoma, ktorý takisto pôsobil v NHL, konkrétne v Tampe a Detroite. Do tímu prišiel aj Terry Broadhurst, pre ktorého to bude prvá sezóna na európskych klziskách. Do teraz hrával v AHL.

Obľúbená KHL a reprezentačné štarty

Zabudnúť nemôžeme ani na Jimmieho Ericcsona. Po 7. Sezónach odišiel zo Skelleftea do SKA Petrohrad, kde uchmatol titul KHL a vracia sa naspäť. Okrem toho je stálicou v radoch švédskej hokejovej reprezentácie, s ktorou v roku 2013 získal titul majstrov sveta. Jednou z hviezd je rozhodne aj Janne Pesonen, meno známe všetkých obdivovateľom hokeja na majstrovstvách sveta. Na svojom konte má pozoruhodné štarty v reprezentácii a viac ako 240 zápasov v KHL (AK Bars). Na MS v roku 2011 v Bratislave stál pri zisku titulu majstrov sveta. Dovedna si zahral na štyroch šampionátoch.

Čítajte tiež:

VIDEO: Nitra sa pripravuje na Ligu majstrov. Nahliadnite do zákulisia tímového fotenia

HK Nitra zverejnil ceny vstupeniek na Ligu Majstrov: Takúto sumu zaplatíme za zápas so Skelleftea

Foto: ilustračné

Zdroj: HK Nitra/ Nitra24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM