Rastislav Búgel Samospráva

Pod Zoborom sa bude rekonštruovať: Mesto rozšírilo zoznam budov

V Nitre sa bude rekonštruovať. Mesto rozšíri počet objektov, ktoré bude renovovať z úverovej linky Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom sa bude rekonštruovať: Mesto rozšírilo zoznam budov
Foto: Rastislav Búgel

Radnica už v minulosti získala z týchto zdrojov päť miliónov eur na znižovanie energetickej náročnosti svojich budov. Suma 1 950 000 eur bola využitá na rekonštrukciu polikliniky na sídlisku Klokočina a opravu štyroch materských škôl.

Pridali nehnuteľnosti

Tento rok chce magistrát za zvyšných 3 050 000 eur opraviť ďalšie budovy. Podľa pôvodného zámeru mali byť zrekonštruované základné školy (ZŠ) Beethovenova a Na Hôrke. Na základe rozhodnutia mestských poslancov sa do zoznamu pridal aj Dom s opatrovateľskou službou (DOS) Janka Kráľa. „Oprava tých dvoch škôl bude stáť približne 2 700 000 eur a úverový rámec je v hodnote 3 050 000 eur. Hľadali sme taký objekt, pri ktorom sa náklady na opravu zmestia do sumy 350 000 eur. "Preto počítame s tým, že by sme robili DOS Janka Kráľa. Prvá etapa tam prebehla. Počíta sa tu ešte s výmenou okien, opravou a zateplením plášťa budovy a strechy,“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Výhodný úver

Peniaze z úverovej linky EBOR môže mesto využiť na znižovanie energetickej náročnosti budov, pričom podiel usporenej energie musí byť vyšší ako 30 percent. Podľa Dvonča ide o výhodný bonifikovaný úver, ktorý nemá žiadne úroky. „Preto si myslíme, že je pre mesto výhodný. Nebojíme sa tento úver zobrať, lebo pri ňom splácame vlastne iba istinu a za tieto zdroje opravíme dve školy a budovu DOS Janka Krála,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM