Rastislav Búgel Samospráva

Počet poslancov sa v Nitre meniť nebude: Diskusiu zastupiteľstvo odložilo

Počty mestských poslancov i volebných obvodov v Nitre zostávajú rovnaké ako doteraz. Rozhodli o tom poslanci na svojom rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Počet poslancov sa v Nitre meniť nebude: Diskusiu zastupiteľstvo odložilo
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto tak bude aj počas komunálnych volieb 15. novembra rozdelené na sedem volebných obvodov. Prvý budú tvoriť mestské časti Dolné a Horné Krškany. Druhý volebný obvod bude Staré mesto, tretím bude Čermáň a štvrtým najväčšie nitrianske sídlisko Klokočina. Piaty volebný obvod budú tvoriť Diely, Kynek, Mlynárce a Párovské Háje. V šiestom volebnom obvode bude mestská časť Zobor a Dražovce a v siedmom sídlisko Chrenová a Janíkovce. Pri voľbách primátora bude mesto tvoriť jeden jednomandátový volebný obvod.

Najmenšie zastúpenie v Krškanoch

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že v novom volebnom období sa nebude meniť ani počet jeho členov, ktorých bude aj naďalej 31. Počet poslancov zastupujúcich jednotlivé mestské časti bude závisieť od množstva obyvateľov, ktorí v nich žijú. Podľa tohto kľúča bude mať najviac zástupcov sídlisko Klokočina, kde budú občania voliť osem poslancov. Najmenšie zastúpenie bude mať obvod Dolné a Horné Krškany, ktorý bude zastupovať jeden poslanec.

Spravodlivé prerozdelenie

Viacerí členovia poslaneckého zboru takýto princíp prerozdeľovania poslaneckých mandátov kritizovali. Argumentovali tým, že nezohľadňuje reálne počty obyvateľov v mestských častiach, ich nárast pri bytovej výstavbe či presuny v rámci mesta. Podľa poslanca Mariána Ivančíka nie je možné iba podľa počtu obyvateľov mestskej časti dostatočne určiť, koľko poslancov má danú časť mesta zastupovať. Ako pripomenul, na veľkých sídliskách žije viacej ľudí ako v častiach, kde je skôr radová zástavba. „A práve v takej majú ľudia často väčšie problémy, napríklad so stavom komunikácií a podobne, ako občania žijúci v panelákoch. Preto som navrhoval, keď sa schvaľoval model obsadenia počtu poslancov v jednotlivých volebných obvodoch, aby sa brala do úvahy aj veľkosť územia, kilometre chodníkov a kilometre ciest. Toto treba zaradiť do určitého koeficientového systému, potom prepočítať a na základe počtu obyvateľov, veľkosti územia, počtu ciest a chodníkov spraviť spravodlivé prerozdelenie počtu poslancov,“ skonštatoval.

Prediskutujú v budúcnosti

Ivančík napokon svoj návrh na nový model určovania poslaneckých mandátov v jednotlivých mestských častiach stiahol. Odôvodnil to tým, že termín komunálnych volieb je už príliš blízko. Nitriansky primátor Jozef Dvonč však pripustil, že by sa diskusia o tomto probléme mohla v budúcom volebnom období ešte otvoriť. „Každý poslanec má právo povedať si svoj názor a niektoré veci majú svoju logiku. Otázka počtu obyvateľov v radovej zástavbe a napríklad v panelákoch je určite rozdielna. Čiže, pokiaľ by sa tam zaraďovali nejaké ďalšie kritériá, ako počty ulíc, alebo niečo takého, tak určite je to názor, ktorý by sme mohli rozdiskutovať do budúcna a pripraviť iný návrh,“ myslí si primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM