Monika Földešiová Kultúra

Pobili sa rovno v kaštieli

Ženy, muži, mladí i starší - Turci obsadili Mojmírovský kaštieľ. Zamerali sa na bojovú techniku a zbrane, nechýbala ani názorná ukážka skutočných smrtiacich chvatov.

Kaštieľ v Mojmírovciach sa preniesol niekoľko storočí do minulosti, aby oživil vtedajšiu kultúru na Balkáne. Z čias Osmanskej ríše si mohli návštevníci obhliadnuť členov tureckej janičiarskej jednotky a lukostrelcov, ktorí boli sultánovými strážcami. Okrem toho sa organizátori postarali aj o ukážku bojov a podrobný popis jednotlivých druhov zbraní. Vyše 70 janičiarov z Bratislavy a Košíc ľuďom ponúkli pestrú predstavu vtedajšieho života, ktorý okrem bojov zahŕňal aj zábavu. Tá zahŕňala hudobné nástroje, fakírov i brušné tanečnice, pre deti (ale i pre dospelých) bol k dispozícii väčší stan, v ktorom každého čakalo menšie občerstvenie a názorná ukážka dobového bývania. Nechýbal ani tradičný jarmok, ten zahŕňal aj turecké špeciality ako dolma, baklava, helva a samozrejme, turecká káva. Pripravené boli aj prednášky, tie sa týkali hlavne historického obdobia, no v priestoroch vinárne si návštevníci vypočuli zaujímavosti aj o súčasnej kultúre tureckého národa.

Podujatie Turci v Mojmírovciach zorganizovalo regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ, obec Mojmírovce a Turecké veľvyslanectvo na Slovensku. Podobné historické slávnosti chce združenie v spolupráci s obcou organizovať každý rok, vždy so zameraním na iné obdobie a s dôrazom na dobovú presnosť použitých atrakcií. „Budúci rok by sa slávnosti mohli venovať príchodu Huňadyovcov, Grassalkoviča a ostatných významných rodákov, ktorí sú spojení s Mojmírovcami,“ uviedol riaditeľ združenia Váh – Dunaj – Ipeľ Daniel Balko.

Foto: Peter Frank

pobili sa rovno v kastiely
38
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM