Rôzne

Po stopách náhrobkov: Pripomenuli si významné osobnosti nitrianskeho života, FOTO

Rodák z Nitry Július Bártfay sa vo svojej tvorbe venoval aj výrobe náhrobkov pre významné osobnosti. Mnohé jeho diela sú na Mestskom cintoríne v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Po stopách náhrobkov: Pripomenuli si významné osobnosti nitrianskeho života, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Nikola Rechtorisová

Študenti a seminaristi Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského v Nitre si spolu s matičiarmi pripomenuli významné osobnosti nitrianskeho regiónu na spomienkovom stretnutí Domu Matice slovenskej v Nitre.

Stretnutie sa konalo 16. novembra na Mestskom cintoríne v Nitre, kde sa prítomní v rámci dlhoročného cyklu Spomienky na slávnych zosnulých vybrali po stopách slovenského sochára Júliusa Bártfaya. Možno ste netušili, že vo svojej tvorbe sa venoval aj výrobe náhrobkov pre významné osobnosti, pričom mnohé jeho diela nájdeme práve na Mestskom cintoríne v Nitre. V tomto roku uplynulo 130. rokov od jeho úmrtia.

Významné osobnosti

Organizovanú prehliadku viedla Mária Danková, sprievodkyňa mesta Nitra. Spomienkového stretnutia sa podľa slov Rechtorisovej Nikoly z Domu MS v Nitre zúčastnil aj príbuzný sochára Elemíra Jozefa Mesárosza. „Patril k najvýraznejším osobnostiam nitrianskej umeleckej scény začiatku dvadsiateho storočia. Podieľal sa na reliéfoch v piaristickom Kostole sv. Ladislava, fasáde Kostola sv. Michala na Vŕšku a motívom krížovej cesty dotvoril aj fasádu Kostola sv. Michala Archanjela,“ povedala Rechtorisová

Matičiari si každoročne pripomínajú aj národného buditeľa Jána Damborského, ktorý sa zapojil do príprav Deklarácie slovenského národa aj neskoršej organizácie národného života. Najväčší význam má vydanie jeho jazykovednej práce v Nitre, ktorá bola jednou z prvých slovenských stredoškolských učebníc v našich školách.

Ich diela zdobia Nitru

Zapálením sviečky a položením venca si prítomní uctili pamiatku ďalšej významnej osobnosti – akademického maliara, ďalšieho rodáka z Nitry Edmunda Massányiho. Svoj život podľa Nikoly Rechtorisovej zasvätil umeniu, záchrane a obnove umeleckých hodnôt v oblasti reštaurovania nielen na Slovensku, ale i v Čechách a Sliezsku. Podieľal sa na obnove Kostola sv. v Nitre, kde jeho fresky odkazujú na dejiny kresťanstva v Nitre.

Ďalšia z jeho malieb zdobí strop Kostol sv. Martina na Chrenovej, ale pracoval aj na maľbách mimo mesta Nitra, napríklad v Kostole v Chynoranoch, Kostole sv. Michala Archanjela v Urminciach, Kostole Preblahoslavenej Panny Márie vo Vrábľoch alebo v Považskej Bystrici v Kostole Navštívenia Panny Márie. „Tento maliar, sochár ale aj cestovateľ si za miesto posledného odpočinku vybral Nitru, kde je pochovaný v rodinnej hrobke. Na jeho náhrobku je autentický bronzový odliatok maliarovej ruky,“ prezradila Nikola Rechtorisová z Domu Matice Slovenskej v Nitre.

Stretnutie sa následne presunulo pred Dom MS v Nitre k pamätnej tabuli Karola Kuzmányho, spoluzakladateľa a prvého podpredsedu Matice slovenskej, kde si matičiari uctili jeho pamiatku. Práve 16. novembra sme si pripomínali 212. výročie jeho narodenia.

Po stopách náhrobkov: Pripomenuli si významné osobnosti nitrianskeho života
4
Galéria
Zdroj: Nikola Rechtorisová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM